Update

Asscher wist eerder dan Weekers van fraude Bulgaren

Minister Lodewijk Asscher. Beeld anp

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken was eerder dan staatssecretaris Frans Weekers van Financiën op de hoogte van de fraude met zorgtoeslagen door Bulgaren. Dat blijkt uit een brief die Weekers zaterdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens het feitenrelaas kreeg Asscher op 11 maart te horen van een strafrechtelijk onderzoek door de FIOD naar de fraude. Weekers kreeg pas ruim een maand later kennis van de zaak door een uitzending van het actualiteitenprogramma Brandpunt.

Toedracht
Vrijdag ontstond ophef in de Tweede Kamer toen Weekers zichzelf op tv vrijpleitte in het programma EenVandaag, terwijl zijn brief nog niet in het bezit was van de Kamer. Die had hem vorige week aan de tand gevoeld over de precieze toedracht met een aantal vragen waarop de staatssecretaris het antwoord schuldig moest blijven.

Volgens Weekers is de fraude 'adequaat' aangepakt. Wel neemt hij stappen om te zorgen dat hij in de toekomst sneller op de hoogte wordt gesteld van bijzondere vormen van fraude. Het was 'met het oog op de beleidsmatige betekenis' beter geweest als zijn departement eerder op de hoogte was gesteld, aldus Weekers.

Geen voorschot
Het toeslagensysteem is fraudegevoelig omdat eerst wordt uitbetaald en dan pas gecontroleerd. Daar gaat verandering in komen, schrijft Weekers. Zo zullen in de toekomst aanvragers van toeslagen die onvoldoende bekend zijn bij de Belastingdienst in beginsel geen voorschot meer krijgen. Ook zullen aanvragen met een grotere kans op fraude eerst worden gecontroleerd voordat er wordt uitbetaald.

Geïrriteerd
De brief liet lang op zich wachten. Hij zou vrijdag al komen, maar het duurde tot ruim na middernacht voor hij naar de Kamer werd toegestuurd. Het wachten leidde tot geïrriteerde reacties. 'Weekers solliciteert naar enkeltje richting Koning, zoals hij de Kamer informeert', twitterde D66-leider Alexander Pechtold.

In de brief reageert Weekers ook op de kritiek vrijdagavond over zijn optreden bij EenVandaag: 'Het kabinet betreurt het als de indruk zou zijn ontstaan dat de Kamer niet als eerste wordt geïnformeerd.'

 
Het kabinet betreurt het als de indruk zou zijn ontstaan dat de Kamer niet als eerste wordt geïnformeerd.
Frans Weekers
De brief van Weekers. Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden