Update

Asscher wint, Samsom vertrekt

null Beeld anp
Beeld anp

Met een staande ovatie heeft de PvdA vandaag Lodewijk Asscher verwelkomd als haar nieuwe lijsttrekker. Met een zo mogelijk nog harder applaus heeft de partij afscheid genomen van Diederik Samsom. Hij verloor de verkiezingen om het lijsttrekkerschap met 45.5 procent, tegen 54.5 voor Asscher.

Samsom verdween gisteren letterlijk achter de coulissen van podium Mozaiek in Amsterdam-West, nadat hij Asscher geëmotioneerd had gefeliciteerd met zijn 'welverdiende overwinning', en nadat de heren elkaar hadden omhelsd. Samsom legt het leiderschap van de fractie neer, en vertrekt maandag ook uit de Kamer. "Het podium is nu aan een ander."

Asscher respecteert het besluit van Samsom, de man die hem in 2012 naar Den Haag haalde om minister voor sociale zaken te worden. En de man die hem vroeg zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap. Met een overwinning had Samsom zijn mandaat en draagvlak willen versterken.

Dat de PvdA nu zijn gezicht in de Kamer verliest, vindt Asscher 'natuurlijk jammer. "Maar het hoort bij het vak. Het is persoonlijk en hard."

Gemengde gevoelens

Bij de PvdA in Hellevoetsluis - waar Trouw drie weken gelden de stemming peilde - kijken leden met gemengde gevoelens naar het vertrek van Samsom. "Ik vind het verstandig dat hij stopt", zegt Menna Dankaart, die op Samsom stemde. "Na zo'n strijd kan je onmogelijk samen verder gaan als je zelf de leiding hebt gehad." Ze staat nu 'honderd procent' achter Asscher en ze verwacht dat andere Samsom-fans dat ook doen. "Ze zijn allebei PvdA, het verschil is niet zo groot."

Haar partijgenote Truus de Graaf heeft op Asscher gestemd. Ze noemt het 'een negatief effect' van deze interne verkiezing dat de partij het nu met een 'topkandidaat' minder moet doen. Zijn vertrek komt voor haar als een verrassing: "Ik had gedacht dat Samsom de sportiviteit zou kunnen opbrengen om in de Kamer te blijven, met al zijn kennis en ervaring. Bijna de helft van de leden heeft op hem gestemd."

Samsoms ervaring heeft de leden niet overtuigd. Hij zat dertien jaar in de Kamer, eerst als 'rode ingenieur' en vanaf 2012 als politiek leider, na het vertrek van Job Cohen. Bij de vorige landelijke verkiezingen stond de PvdA'er net als nu slecht voor in de peilingen, maar met zijn energie en passie bracht hij de partij naar 38 zetels, net iets minder dan de VVD.

Samen met de liberalen timmerde Samsom in nog geen twee maanden een kabinet in elkaar dat de economische crisis te boven kwam. Samsom stond pal voor het kabinet, maar de kiezers liepen weg. Bij de Europese, provinciale en gemeentelijke verkiezingen kreeg de partij klap na klap. In de peilingen bereikt de PvdA het ene dieptepunt na het andere; de lijsttrekkersverkiezing heeft de partij wel 2900 nieuwe leden opgeleverd, maar geen vooruitgang in de peilingen.

Trots

Met zijn boodschap dat het nu tijd is voor een andere toon, koers en leider, heeft Asscher ruim 54 procent van de leden achter zich gekregen - zestig procent heeft gestemd. Asscher is vice-premier, en zou dolgraag het premierschap overnemen van Mark Rutte.

Op zijn minst wil hij inbreken op de tweestrijd tussen de leiders van de twee partijen die nu het best scoren in de peilingen, Mark Rutte en Geert Wilders van de PVV. "Dit zijn de echte tegenstanders." De 42-jarige oud-wethouder van Amsterdam wil de kiezer terugwinnen met de boodschap dat 'trots op Nederland' ook een progressief verhaal is. "We zijn trots op Nederland, op de verzorgingsstaat, op de vrijheden die we hebben. Die stem moet harder klinken. Kin omhoog, borst vooruit."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden