Update

Asscher wil uitleg: is Islamitische Universiteit 'anti-westers'?

Archiefbeeld. De opening van het academische jaar aan de Islamitische Universiteit Rotterdam. Beeld anp
Archiefbeeld. De opening van het academische jaar aan de Islamitische Universiteit Rotterdam.Beeld anp

De Islamitische Universiteit Rotterdam moet zich verantwoorden voor de 'anti-westerse' uitspraken van haar rector. Ze kunnen niet door de beugel, vindt minister Lodewijk Asscher (Integratie).

Robin de Wever

Als de instelling zich niet verantwoordt, komt ze volgens Asscher in de problemen. De minister reageerde donderdagmiddag in de Tweede Kamer op een artikel in NRC Handelsblad. De krant citeert uit een pamflet waarin rector Ahmed Akgündüz van leer trekt tegen Turkse anti-regeringsdemonstranten.

De betogingen die afgelopen zomer plaatsvonden in en buiten Istanbul zijn volgens hem het werk van 'goddelozen', 'moskeevijandige architecten', 'aanhangers van Assad die moslims doden' en 'mensen met een westerse levensstijl'. Tegenstanders noemt hij vijanden van hun 'religie en vaderland'.

Tegenover NRC laat Islamitische Universiteit Rotterdam (90 studenten) weten dat ze volledig achter Akgündüz' uitspraken staat. De instelling is onderdeel van Diyanet, het Turkse presidium voor godsdienstzaken, en biedt sinds maart erkende HBO- en WO-opleidingen voor imams en islamitische geestelijk verzorgers.

'Anti-immigratieretoriek hoort niet thuis in lesmethode'
Wat VVD, PvdA en CDA betreft gaat Asscher onderzoeken of de denkbeelden van de rector ook worden uitgedragen tijdens de colleges. VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg zegt 'erg bezorgd' te zijn door de uitspraken. Voor 'lesmethodes die eerder segregeren dan integreren is geen plaats in ons onderwijsbestel', vindt hij. Volgens de PvdA werkt de rector met zijn pamflet integratie tegen. CDA-collega Pieter Heerma vreest dat de instelling opleidt tot 'imam met vijandbeelden en anti-westerse waarden'.

De warme banden tussen de Islamitische Universiteit en de Turkse regering zijn geen geheim. Premier Erdogan zou in maart op bezoek gaan bij de instelling, maar besloot op het laatste moment om dat toch niet te doen. De reden van de afzegging is onbekend.

Nederlandse moslims die op HBO-niveau tot imam opgeleid willen worden, kunnen sinds dit jaar alleen nog terecht in Rotterdam. Hogeschool InHolland trok in februari de stekker uit haar opleidin tot 'polderimam'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden