Asscher wil extra artsen bij UWV

null Beeld ANP
Beeld ANP

Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken draagt uitkeringsinstantie UWV op om 10 miljoen euro uit eigen middelen vrij te maken om de achterstanden bij de herbeoordelingen van arbeidsongeschikten deels weg te werken. Hiermee moet het UWV dit jaar nog zo'n veertig tot vijftig extra verzekeringsartsen opleiden en inzetten. Ook wil de minister dat er meer ondersteunend personeel komt voor de UWV-artsen.

De vakbond van verenigingsartsen, Novag, is "hartstikke blij dat er eindelijk iets gebeurt". De bond wijst er al lange tijd op dat heel veel mensen een te lage of een te hoge of zelfs een onrechtmatige arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen. "We praten al jarenlang over het maatschappelijke belang van herbeoordelingen, maar de top van het UWV keek altijd alleen maar naar de uitvoeringskosten", reageert Guido de Kanter, verzekeringsarts en Novag-bestuurslid.

Na publicaties in Trouw vorig jaar over de enorme achterstanden bij het UWV stelde Asscher een werkgroep in van topambtenaren van zijn ministerie en medewerkers van het UWV. Deze moest direct actie ondernemen om de achterstanden zo snel mogelijk weg te werken. De huidige maatregelen zijn daar het eerste resultaat van.

10.000 herkeuringen
Momenteel wachten ruim 25.000 arbeidsongeschikten op een herkeuring. Met de extra artsen verwacht Asscher dat er dit jaar 10.000 extra herbeoordelingen kunnen plaatsvinden. Dat vinden de artsen een rooskleurige berekening. In de praktijk ligt de productiviteit van beginnende artsen zelden zo hoog.

Asscher ziet ook in dat deze eerste maatregelen niet voldoende zijn, laat hij de Tweede Kamer weten. "Ik blijf daarom in overleg met het UWV om de komende tijd de noodzakelijke stappen te identificeren om de achterstanden in de herbeoordelingen verder te verminderen", schreef hij gisteravond aan de Kamer.

De artsen moeten in twee jaar tijd ook nog 60.000 jonggehandicapten met een Wajonguitkering herbeoordelen. Daar bovenop zijn er nog 9000 mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering die al vijf jaar geen UWV-arts hebben gezien en daarom langs moeten komen.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Extra problemen
De tien miljoen euro moet het UWV uit het reïntegratiepotje voor arbeidsongeschikten halen. De uitkeringsinstantie schiet er financieel dus niets mee op. Nog sterker, er komen probemen bij, want bij het Werkbedrijf van het UWV wachten al tienduizenden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op zo'n reïntegratietraject.

In zijn brief praat Asscher de Kamer ook bij over de achterstanden op de afdeling handhaving van het UWV waar de fraudemeldingen worden verwerkt. Door de tijdelijke inzet van vijftig extra man is de werkvoorraad iets afgenomen. Er lagen 73.000 signalen van vermoedens van fraude op de stapel, nu nog 59.000.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden