Asscher wil advies SER over financiering WW

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher Beeld ANP
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk AsscherBeeld ANP

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil van de Sociaal-Economische Raad (SER) advies over een andere financiering van de WW, waarbij werkgevers als werknemers allebei de helft van de premie betalen. Op dit moment betalen alleen werkgevers WW-premie.

redactie

De sociale partners hebben zelf laten weten allebei te willen gaan meebetalen aan de WW. Asscher vindt dat goed, op voorwaarde dat het niet nadelig uitpakt voor de koopkracht, zo heeft hij woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

De SER, het belangrijkste sociaaleconomische adviesorgaan van het kabinet, moet zijn licht laten schijnen over de nieuwe opzet. De SER bestaat uit sociale partners en onafhankelijke deskundigen.

Een WW-uitkering duurt nu nog maximaal 38 maanden. In het sociaal akkoord dat het kabinet in april met bonden en werkgevers heeft gesloten, staat dat dat teruggaat naar 24 maanden. De sociale partners zijn van plan via cao-afspraken de uitkering toch weer aan te vullen tot 38 maanden.

Asscher heeft de SER ook gevraagd over een nieuwe verdeling van verantwoordelijkheid tussen overheid en sociale partners op de arbeidsmarkt. Hij wil dat de nadruk komt te liggen op het voorkomen van werkloosheid. Dat kan door mensen beter naar een andere baan te begeleiden als ze hun werk dreigen kwijt te raken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden