Asscher vreest grote toestroom Roemenen en Bulgaren

null Beeld anp
Beeld anp

Het vrije verkeer van werknemers in Europa is een groot probleem dat leidt tot een neerwaartse spiraal in de arbeidsvoorwoorwaaden. Dat zegt minister Lodewijk Asscher van sociale zaken in het NRC Handelsblad vandaag. Asscher vreest dat de grenzen op 1 januari te vroeg worden opengesteld voor Roemenen en Bulgaren.

Volgens de meest recente voorspellingen valt de aanwas van Roemenen en Bulgaren na de jaarwisseling mee, maar de minister houdt rekening met een andere uitkomst. "De officiële prognoses zijn laag, maar eerdere voorspellingen klopten ook niet", aldus Asscher.

Als het mogelijk was geweest, had hij de komst van Roemenen en Bulgaren willen beperken door ook nog na 1 januari 2014 vast te houden aan de eis voor een werkvergunning voor arbeidsmigranten uit deze landen. Ook SP en PVV drongen hier vorige week op aan. Opvallend, omdat binnen de EU geldt dat landen maar maximaal zeven jaar na toetreding van een nieuwe lidstaat zo'n vergunning mogen opleggen. Dat termijn loopt voor Roemenië en Bulgarije in januari af.

De ministers van sociale zaken komen vandaag in Brussel bijeen om te spreken over arbeidsmigratie. Asscher krijgt extra spreektijd om zijn uitspraken van eerder dit jaar verder toe te lichten. Toen waarschuwde hij voor potentiële verdringing op de arbeidsmarkt door Roemenen en Bulgaren. Iets wat bij Brussel in het verkeerde keelgat schoot.

De minister meent dat Brussel problemen rondom arbeidsmigratie maar moeizaam aanhoort. "Er is daar de neiging om je onder te verdelen: als je niet vóór het vrije verkeer bent, ben je tegen. Als je de gevolgen van zo'n principe tot sujet tabou maakt en mensen dwingt om er 100 procent vóór te zijn, gaan ze het idee van de hele EU ter discussie stellen."

De meerderheid van de Tweede Kamer steunt Asscher in zijn kritiek. Ook bij grote steden leven er zorgen over de komst van arbeidsmigranten. Den Haag en Rotterdam hebben aangekondigd alleen nog burgerservicenummers (BSN) aan migranten te verstrekken als onderzocht is of hun huisvesting aan de eisen voldoet. Nu wordt een BSN nog zonder die controles verstrekt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden