Asscher verbiedt salafistische organisaties niet

Lodewijk Asscher. Beeld anp
Lodewijk Asscher.Beeld anp

De regering gaat salafistische organisaties niet verbieden. Dat blijkt uit een brief die minister Asscher vanavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Evenmin wordt het gemeenten en provincies verboden om relaties met salafisten te onderhouden of worden salafisten uit het leger geweerd.

Asscher is het eens met de Kamer dat het salafisme een gevaar is en de ideologie teruggedrongen moet worden, maar meent dat bestaande wetgeving voldoet. Wel worden mensen die opruien voortaan zonder dralen vervolgd, gaat de regering in gesprek met landen als Saoedi-Arabie en Koeweit over de financiering van moskeeën en krijgen gemeenten hulp.

Het salafisme is een stroming in de soennitische islam, waarin 'de zuivere islam' wordt aangehangen, een letterlijke versie. Salafisten proberen hun leven in te richten zoals de profeet zou hebben gedaan. Lang werd de stroming beschouwd als een soort stootrand tegen extremisme, maar vorig jaar waarschuwde de geheime dienst AIVD dat het salafisme in Nederland radicaler werd. Die dienst zag hoe de Nederlandse rechtsstaat in preken werd afgewezen en hoe democratie werd neergezet als een soort 'afgodendienst'.

Ook zag de AIVD 'een onverdraagzame en polariserende houding ten opzichte van andersdenkenden'. Nederland kent een aantal salafistische centra: onder meer in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven.

Golf van beroering
Gealarmeerd door de AIVD-notitie en vlak darna de aanslagen in Parijs, nam de Tweede Kamer eind vorig jaar negen moties aan over het salafisme in Nederland. De Kamer wilde paal en perk stellen aan de stroming. De meest vergaande motie was afkomstig van Ahmed Marcouch van de PvdA en Ockje Tellegen van de VVD. Die vroeg of de regering de mogelijkheid wilde onderzoeken om organisaties te bannen die moslims opleiden in deze strenge islamitische leer. De oproep alleen al veroorzaakte een golf van beroering in de moslimwereld, waar men meende dat de geloofsvrijheid van moslims zou worden beknot.

Een algemeen verbod komt er niet. Asscher meent, met zijn collega Van der Steur van Justitie, dat geloofsvrijheid een belangrijke Nederlandse waarde is - ook voor salafisten. Bovendien, schrijft hij: met het huidige strafrecht in de hand is het al mogelijk om organisaties te verbieden waar sprake is van stafbare gedragingen, net als er kan worden opgetreden tegen mensen die aanzetten tot haat.

Financiering van Nederlandse moskeeën
De Kamer had ook gevraagd om de financiering van Nederlandse moskeeën vanuit Saoedi-Arabië en Koeweit een halt toe te roepen. Ook daar gaat Asscher niet in mee. "Een geloofsgemeenschap heeft de vrijheid om financiering aan te trekken", schrijft Asscher. "Beperkingen voor salafisten kunnen de valse indruk wekken dat er geen gelijkheid van godsdienst bestaat."

Wel moeten ook moskeeën helderheid verschaffen over de herkomst van hun geld. Ook lagere overheden mogen banden houden met salafistische centra. "Het blijft van belang dat het lokaal bestuur de ruimte houdt om in gesprek te blijven", schrijft Asscher. Wel maakt de regering een studie naar 'het salafistisch landschap' in Nederland, zodat iedereen weet waarmee hij te maken heeft.

Vrijdag in Trouw: een interview met Lodewijk Asscher over salafisme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden