Asscher: 'Trots op wat ik heb bereikt in Amsterdam'

Wethouder Asscher neemt even pauze na de persconferentie waarin hij bekend maakte dat hij de hoofdstad verruilt voor het vicepremierschap en een ministerspost in het kabinet-Rutte II. Beeld ANP
Wethouder Asscher neemt even pauze na de persconferentie waarin hij bekend maakte dat hij de hoofdstad verruilt voor het vicepremierschap en een ministerspost in het kabinet-Rutte II.Beeld ANP

Lodewijk Asscher is trots op wat hij heeft bereikt in Amsterdam in zijn periode als wethouder. Dat zei hij tijdens een persconferentie waarin hij zijn vertrek naar Den Haag bevestigde. 'Op het gebied van onderwijs zijn er grote stappen gezet en de financiën zijn op orde. De stad ligt er goed bij. Niet alle problemen zijn opgelost, maar ik heb veel vertrouwen in de gemeenteraad en het college'.

Asscher zei verder dat hij zich de afgelopen jaren met hart en ziel heeft ingezet voor Amsterdam. 'Ik hou van mijn stad. Maar na lang nadenken heb ik toch 'ja' gezegd tegen het verzoek van Diederik Samsom om vicepremier en minister van Sociale Zaken te worden'.

De wethouder doet dit naar eigen zeggen niet omdat hij 'zo nodig wil stoppen in Amsterdam', maar omdat het de komende jaren 'alle hens aan dek is in Nederland'. Asscher: 'De komende jaren gaat het erom spannen en daar wil ik bij helpen. Dit is het moment om een nieuwe vloer te leggen onder de verzorgingsstaat, en onze kinderen een veilige toekomst te bieden. Ik kan u niet beloven dat morgen alles beter is, maar wel dat ik er alles aan zal doen om het beter te maken. Ik zal daarvoor vechten en tot het uiterste gaan'.

Asscher zei verder 'enorm vereerd te zijn met zijn nieuwe functie', maar hij noemde het ook een beslissing 'die je niet zo even neemt'. Hij gaat Amsterdam missen en met name het fietsen naar zijn werk. De Amsterdamse burgers hoeft hij naar zijn mening niks mee te geven. 'Die weten heel goed zelf wat ze willen'.

Ook ging hij nog even in op de strijd tegen de mensenhandel op de Wallen. 'Dat is nooit de strijd geweest van één persoon. Burgemeester Van der Laan is bijvoorbeeld heel belangrijk in het project. Ik weet dan ook zeker dat hij door zal gaan'.

Opvolger
Het Parool meldde vandaag dat Volkskrantcolumnist Pieter Hilhorst de opvolger wordt van Asscher in Amsterdam. Asscher wilde daar tijdens de persconferentie niet op ingaan. 'Dat is aan de PvdA in Amsterdam en daar heb ik veel vertrouwen in. Ik ga niet in op namen van mensen. Niet omdat ik dat slechte mensen vind, maar omdat ik geen invloed wil uitoefenen. Dat vind ik niet passen bij de functie die ik nu bekleed'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden