Asscher: Toenemende armoede zorgelijk

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.Beeld anp

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vindt de toenemende armoede zorgelijk. Hij zei dat vandaag in het Radio 1-Journaal in reactie op een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Asscher wees er op dat de werkloosheid 'dramatisch hoog' is. Als iemand zijn baan verliest, heeft dat een enorm effect op zijn inkomen, zei de minister. 'De werkloosheid is het grootste probleem van Nederland.'

Asscher wees erop dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken bezig is de armoede onder kinderen aan te pakken. Volgend jaar is er 80 miljoen euro extra beschikbaar voor armoedebestrijding. De jaren erna loopt dat op tot 100 miljoen.

Asscher ziet overigens wel lichtpuntjes in de werkloosheid. Volgens de laatste cijfers van het CBS blijkt de stijging wat af te vlakken. Asscher wees er ook op dat het uitzendwerk weer begint toe te nemen. Dat is vaak een voorbode van een betere trend.

De PvdA-minister toonde begrip voor Nederlanders die genoeg hebben van de toevloed van werknemers uit Oost-Europa. Volgens een onderzoek van de SP, waarover De Telegraaf dinsdag publiceerde, vindt 8 op de 10 Nederlanders dat Oost-Europeanen hier niets te zoeken hebben. Asscher is al geruime tijd bezig met het aanpakken van bedrijven die via schijnconstructies goedkope arbeidskrachten uit het voormalige Oostblok aan het werk zetten, waarmee Nederlanders van de arbeidsmarkt worden verdrongen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden