Asscher tempert onrust over Schilderswijk

Minister Asscher.Beeld anp

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft niet de indruk dat in de Schilderswijk religieuze normen aan anderen wordt opgelegd. De PvdA-bewindsman, verantwoordelijk voor het integratiebeleid, zei dat dinsdag na een bezoek aan deze Haagse wijk.

Wel is het gebied volgens Asscher 'een moeilijke wijk', waar veel moslims wonen en waar overlast en criminaliteit plaatsvinden. De politie is er echter 'zeer zichtbaar' aanwezig en zegt haar werk goed te kunnen doen.

Driehoek
Volgens een reportage in het dagblad Trouw van zaterdag zouden in een deel van de Schilderswijk (de 'Sharia Driehoek') radicale moslims de dienst uitmaken. Roken, korte rokjes dragen en het eten van varkensvlees zouden er niet getolereerd worden.

SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut zei bij Pauw & Witteman dat er in de wijk een toename is van fundamentalistische invloeden en dat niet iedereen zich vrij kan bewegen. Zo heeft ze contact met een groep vrouwen van wie niet iedereen een sigaret durft op te steken omdat ze bijvoorbeeld bang zijn om voor hoer te worden uitgemaakt.

Wilders
De berichtgeving in Trouw zorgde afgelopen weekend voor onrust bij de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders trok dinsdag meteen naar de buurt, vergezeld van enkele fractiegenoten. Hij deed dat 'om te laten zien dat dit Nederland is. Dit is geen Saudi-Arabië, geen Marokko of geen Turkije'.

Wilders liet weten dat zijn partij niet zal accepteren dat 'ook maar één centimeter van Nederland onder de barbaarse shariawetgeving valt'. Hij zei ook zich bij zijn tocht door de Schilderswijk 'niet in Nederland te wanen'.

Godsdienstvrijheid
Asscher onderstreepte dat in het integratiebeleid vooropstaat dat godsdienstvrijheid geaccepteerd wordt. Zo niet, dan moet er direct worden opgetreden.

De Kamer wil snel van gedachten wisselen met Asscher en mogelijk ook minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken naar aanleiding van de berichtgeving in Trouw. Daaraan voorafgaand wil ze nog een brief van het kabinet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden