Asscher: 'Roc's kregen al tegemoetkoming'

Les op een roc in Leiden.Beeld ANP

Vier regionale opleidingscentra (roc's) uit de Randstad eisen schadevergoeding, omdat ze geld zijn misgelopen nadat het kabinet in 2007 besloot de inburgeringscursssen voortaan over te laten aan de vrije markt. Maar volgens minister Lodewijk Asscher (Integratie) kregen de roc's eerder al 122 miljoen euro compensatie.

Asscher reageert woensdag op berichten dat de 4 roc's gezamenlijk 100 miljoen euro van de Staat eisen. Door de veranderde regels waren gemeenten niet meer verplicht de inburgeringscursussen in te kopen bij de roc's. Inburgeraars konden daardoor kiezen bij welke instantie ze een cursus doen.

Maar volgens advocaat Tom Barkhuysen kunnen de scholen niet concurreren met de andere private aanbieders. 'Zij zijn flexibeler en hebben lagere (loon)kosten. En onderwijsinstellingen hebben het al niet breed.'

Afspraak
De roc's Albeda en Zadkine (Rotterdam), roc Amsterdam en roc Mondriaan (Den Haag) beroepen zich op een afspraak van 5 jaar geleden. In die overeenkomst, ondertekend door toenmalig minister Rita Verdonk (Integratie) en toenmalig staatssecretaris Mark Rutte (Onderwijs) staat volgens de scholen dat 'het niet de bedoeling is dat roc's onevenredig getroffen worden door de effecten van de stelselwijziging'.

Vooral de scholen in de Randstad zijn zwaar getroffen, legt Barkhuysen uit. 'Daar was het aanbod het grootst.' Naast minder inkomsten geven de regionale opleidingscentra ook aan te maken te hebben gehad met dure ontslagregelingen en overtollige gebouwen.

'Afgehandeld'
Volgens Asscher wisten de opleidingscentra al in 2005 dat er meerdere aanbieders zouden komen voor de inburgeringscursussen en zijn ze gecompenseerd voor mogelijke aanloopverliezen. 'Ik begrijp dat de roc's in financieel zwaar weer zitten, maar wat mij betreft is het afgehandeld', reageert de minister die een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet ziet.

De roc's willen al een aantal jaren schadevergoeding, maar maakten nog niet de stap naar de rechter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden