Asscher praat met minderheden en imams over spanningen

De Westermoskee in Amsterdam. Beeld anp
De Westermoskee in Amsterdam.Beeld anp

Organisaties van Marokkanen, Turken, Koerden en Alevieten in Nederland gaan er alles aan doen om te voorkomen dat spanningen in het Midden-Oosten in ons land worden geïmporteerd. Ze hebben dat vandaag afgesproken met minister Lodewijk Asscher (Integratie). De organisaties gaan hun achterban oproepen om beheerst om te gaan met meningsverschillen.

Asscher heeft vandaag ook gesproken met vertegenwoordigers van islamitische organisaties over het aanpakken van radicalisering en discriminatie. Zij spraken zich krachtig uit tegen gewelddadig jihadisme. Moskeebestuurders en religieuze leiders gaan hun kennis delen om radicalisering tegen te gaan.

Aan het overleg met de organisaties van minderheden namen onder meer om de Federatie Koerden Nederland, het Inspraak Orgaan Turken en het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders deel. Diverse organisaties hebben Asscher laten weten dat zij na het oplaaien van de conflicten in het Midden-Oosten te maken hebben gehad met bedreigingen.

De organisaties gaan hun best doen escalaties te voorkomen. Ook zullen ze 'gezamenlijk opkomen voor iedereen die bedreigd wordt, met welke achtergrond dan ook', staat in een verklaring die na het gesprek is uitgegeven.

Na het overleg met de islamitische organisaties zei Asscher dat imams en moskeeën een centrale rol spelen in moslimgemeenschap. 'Ik vind het daarom belangrijk om gezamenlijk met hen op te trekken.'

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden