Asscher: opzeggen verdrag Marokko kan schadelijk zijn

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher van Sociale ZakenBeeld anp

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vindt het 'niet verstandig' het verdrag over sociale zekerheid met Marokko nu op te zeggen. Als Nederland dat doet, wordt het bestrijden van fraude met uitkeringen moeilijker. Opzegging kan ook samenwerking met Marokko op andere terreinen schaden, bijvoorbeeld op het gebied van politie en justitie.

Asscher heeft dat vandaag aan de Kamer geschreven. Hij wil in het najaar met Marokko verder praten en dan de knoop doorhakken.

De brief van de PvdA-minister is een reactie op een motie van VVD-Kamerlid Anoushka Schut. Zij wil dat het verdrag met Marokko wordt opgezegd omdat dat het onmogelijk maakt uitkeringen aan te passen aan de kosten van levensonderhoud in dat land, het 'woonlandbeginsel'. Asscher vroeg Schut vorige week de motie aan te houden, maar zij weigerde dat toen. Op verzoek van de PvdA werd de stemming over de motie vandaag echter uitgesteld. Die fractie heeft volgens Kamerlid Mariëtte Hamer meer tijd nodig om zich te beraden. De Senaat moet zich volgende week nog uitspreken over een wetsvoorstel om de export van kinderbijslag te beperken. Volgens Asscher is het van belang voor de onderhandelingen met Marokko of dat wordt aangenomen.

Procedures
Het kabinet besloot eerder voor kinderbijslag aan kinderen buiten de EU het woonlandbeginsel toe te passen. De rechter stak daar echter voor onder meer Marokko een stokje voor, omdat het woonlandbeginsel strijdig is met het socialezekerheidsverdrag met dat land. Hierover lopen nog juridische procedures.

Nederland onderhandelt al geruime tijd met Marokko over het aanpassen van het verdrag, maar de standpunten liggen volgens Asscher nog ver uiteen. Asscher zegt de motie van Schut te willen gebruiken als ,,signaal'' bij de besprekingen.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden