Asscher moet mikken op aanhang Wilders

Verkiezingen | PvdA, laat het oor niet hangen naar jong en progressief in de Randstad. Neem bezorgde burgers serieus, luidt de oproep van een kiezer.

Veel beter is het om toe te geven dat je zelf ook af en toe denkt en zegt 'laat ze oprotten'


Met een gevoel van beklemming neem ik spraakmakend jong progressief Holland waar. Ze verdienen hun brood in de Randstad, het is voor hen niet eenvoudig om werk, gezin en vrije tijd onder één hoed te brengen. En als de vermoeidheid toeslaat, dan is daar af en toe een vliegvakantie naar Afrika, waar klimaatneutraal de lokale bevolking wordt gesteund. Aan goede bedoelingen absoluut geen gebrek, aan moraliserend spreken en schrijven nog minder. Maar de grote wereld buiten Nederland is in hun hoofden amper present.


Ik overdrijf, Trump wordt verafschuwd, en Obama op handen gedragen. Toch, het grote politieke debat ontbreekt bij hen. En toch bepalen zij voor een groot deel wat er in Nederland te zien en te lezen valt, want zij hebben toegang tot de sprekende en schrijvende opiniemakers, zijn het deels zelf.


En zo komt het, dat het debat over de viering van Sinterklaas, en over het gebruik van het woord 'Kerst' zo prominent aanwezig is. En als Rutte probeert tot matiging op te roepen, dan krijgt hij in de sociale media van deze cultuurscheppenden op niet mis te verstane manier om de oren.


En zo komt het, dat hoogleraar Ruud Koopmans de oren gewassen worden, als hij zijn bevindingen over het gedachtengoed van mensen verslaat, die zeggen moslim te zijn. Waarbij hij wijst op de gevaren die kunnen schuilen in de grote verschillen in opinies tussen mensen met een moslimachtergrond, en mensen zonder zo'n achtergrond.


Jong progressief Holland: sterk moraliserend op micro-niveau, amper verbonden met de wereld buiten hun groep. En zo laten ze de grote problemen over aan mensen als Geert Wilders. Wat ik ook van hem vind, hij raakt gevoelige snaren van veel kiezers. En dan helpt het weinig de islam een godsdienst van vrede te noemen.


Veel beter is het met deze aanhang van Wilders in gesprek te gaan en om toe te geven dat je zelf ook af en toe denkt en zegt 'laat ze oprotten, die vluchtelingen' en dat 'de islam ons met grote problemen opzadelt'. Ja, het is niet genuanceerd en weerspiegelt meer woede en onmacht dan ratio. Ook ik ben af en toe woedend en scheld op de graaiers uit het bankwezen. Maar, ik lijd niet onder de nadelen van open grenzen, en export van werk naar lage-lonenlanden. Het sluiten van grenzen is, zo weet ik, geen oplossing. Maar het sentiment begrijp ik wel.


Het zou al heel wat zijn als jonge progressieve Randstedelingen erkennen dat niets menselijks hen vreemd is, dat ook zij onderbuikgevoelens hebben. In plaats daarvan beschuldigen ze gematigden in het Zwarte Piet-debat van onbewust racistische gevoelens. Dat wordt dus niets, is mijn vermoeden, met deze jonge progressieven. En juist dit is de natuurlijke plek van de PvdA.


Laat daarom de nieuwe lijsttrekker duidelijk maken, dat de grote problemen in dit land te maken hebben met globalisering en islam, en dat hij ook vaak niet weet hoe die aan te pakken. Laat Asscher luisteren naar de aanhangers van Wilders en het gesprek aangaan. Laat hem geen aandacht besteden aan de jonge progressieve 'Hollanders'. Die worden wel bediend door GroenLinks en D66.


Asscher zou ook hartstochtelijk moeten pleiten voor meer Europa, voor meer invloed van het Europees Parlement en minder invloed van de nationale regeringsleiders op Europees niveau. Een socialer Europa gaat alleen met meer Europa. Meer nationalisme leidt ertoe dat bedrijven, voor een groot deel internationaal opererend, landen tegen elkaar uitspelen, met als gevolg lagere belastingen, en lagere lonen. Een goede aanpak van het vluchtelingenprobleem is alleen Europees mogelijk. Zoals weerbaarheid tegenover Poetin alleen in Europees verband mogelijk is.


Ik beschouw Asscher als een moedig man. Het zal hem geen moeite kosten de werkelijke problemen met kiezers te bespreken. Om te vertellen dat ook hij niet het ei van Columbus heeft en dat er geen eenvoudige oplossingen zijn. Maar bovenal moet hij het sentiment van de aanhang van Wilders serieus nemen. Als dat aankomt bij kiezers, dan zullen zij toegeven dat een verkiezingsprogramma van één A-4'tje te gek voor woorden is, dat daarmee de kiezer niet serieus wordt genomen. En, voorspel ik, zal de PVV ineenschrompelen en de PvdA als grote volkspartij uit de verkiezingen tevoorschijn komen.


Aanwezigen tijdens een PvdA-lijsttrekkersdebat, afgelopen november. Asscher won de strijd van Samsom. FOTO KEES VAN DE VEEN

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden