Asscher laat zich niet chanteren in uitkeringskwestie Marokko

Oproep Rabbae aan Marokkanen: Stem niet meer op PvdA

Minister Asscher van sociale zaken beschuldigt oud-GroenLinks-fractievoorzitter Mohamed Rabbae van chantage. Samen met belangenbehartiger Abdou Menebhi schreef Rabbae donderdag in een brief aan PvdA-voorzitter Spekman dat zij zo teleurgesteld zijn in sommige kabinetsmaatregelen, dat ze bij volgende verkiezingen Marokkaanse Nederlanders sterk zullen adviseren niet op de PvdA te stemmen.

In een reactie schrijft Asscher dat hij geschrokken is van het beeld dat Rabbae en Menebhi van Marokkaanse Nederlanders hebben. De belangenbehartigers die zeggen te spreken namens meerdere lokale Marokkaanse organisaties, beschrijven uitvoerig hoe gastarbeiders vanaf de jaren zeventig in groten getale op de PvdA hebben gestemd en hoe de organisaties daartoe hebben geadviseerd.

"Het is nogal een bevoogdende stelling om te beweren dat onze landgenoten van Marokkaanse komaf blijkbaar jaren op uw advies PvdA hebben gestemd en daar eveneens op uw advies weer mee zouden stoppen", schrijft de minister. "Ik ken er velen die echt geen stemadvies nodig hebben", zei hij gisteren na afloop van de ministerraad.

Inhoudelijk gaat Asscher graag het debat aan over de maatregelen die zijn kabinet treft, 'maar begeleidt dat niet met chantage!', zei hij in de richting van de briefschrijvers.

Rabbae vindt de brief goed te rechtvaardigen nu de PvdA een 'zeer onaanvaardbaar' wetsvoorstel door de Eerste Kamer probeert te krijgen. Het kabinet wil uitkeringen van kinderbijslag en nabestaandenuitkeringen naar Marokko stilzetten. Hij stemde de afgelopen verkiezingen strategisch op de PvdA, om de VVD en Wilders buiten de deur te houden.

"Het is niet zo dat ik een knop heb waarmee ik Marokkanen PvdA kan laten stemmen, maar ik geef wel lezingen, ga het land rond, en ik word steeds vaker gevraagd om advies."

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN), dat wordt beschouwd als de overkoepelende belangenbehartigersorganisatie, staat niet achter de brief. "Wij geven nooit stemadvies", zegt voorzitter Aissa Zanzen, "dat is een zaak van mensen zelf". Hij is het wel eens met de bezwaren van Rabbae en Menebhi. "Het zijn geen goede maatregelen en het is in strijd met een aantal verdragen." Door dat soort maatregelen kan Zanzen zich wel voorstellen 'dat de PvdA een flink aantal kiezers kwijt zal raken'. Of Rabbae's oproep daar iets aan zal bijdragen weet hij niet. "Maar Rabbae heeft wel veel gezag in de Marokkaanse wereld."

Op welke partij Marokkaanse Nederlanders wel moeten stemmen, kan Rabbae nu niet zeggen. Volgens hem hebben alle partijen immigranten laten zitten de laatste jaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden