Asscher komt met minimumeisen voor moskee-internaten

null Beeld ANP
Beeld ANP

Moskee-internaten moeten net als andere tehuizen gaan voldoen aan een aantal minimumeisen. Minister Asscher (Sociale Zaken) hoopt dat te kunnen regelen in overleg met de gemeenten, maar de Tweede Kamer gaat graag een stapje verder: wetgeving.

Robin de Wever

Dat bleek hij donderdag in de Tweede Kamer. Op korte termijn stelt Asscher in overleg met gemeenten en internaten een kwaliteitskader op. Wetgeving is een drastische maatregel, waarschuwt de minister. Het opstellen van nieuwe jurisprudentie duurt al snel een jaar. Afspraken zijn relatief eenvoudig te maken en hebben daarom zijn voorkeur.

De regels moeten onder meer voorkomen dat kinderen onttrokken worden aan de samenleving - al is nog niet duidelijk hoe Asscher dat precies voor zich ziet. Ook moeten internaten duidelijk maken wie er op hun loonlijsten staan en moeten ze rapporteren over de zorg die ze verlenen.

Nu stelt de overheid nog nauwelijks voorwaarden aan internaten, laat een woordvoerder van Sociale Zaken weten. 'Er zijn alleen regels voor schippersinternaten. Een deel daarvan kan worden toegepast op moskee-internaten, de rest moet specifiek worden opgesteld.' Het ministerie gaat werken aan nieuwe wetgeving, maar maakt die klus alleen af als blijkt dat de regels met de gemeenten niet voldoende waarborg bieden.

'Minstens enkele honderden kinderen wonen in moskee-internaat'
De internaten kwamen in november in het nieuws toen NRC Handelsblad berichtte dat er in Nederland minstens enkele honderden kinderen in dergelijke tehuizen wonen. Mogelijk ligt het werkelijke aantal veel hoger: schattingen lopen op tot 3000 kinderen. Een deel van de internaten is illegaal. Bovendien zouden sommige panden onveilig zijn.

Ook op de veiligheid van sommige koranscholen (die wel islamitische opvoeding en educatie bieden, maar waar leerlingen niet overnachten) klinkt kritiek. Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg deed deze week aangifte van mogelijke mishandeling op twee koranscholen in zijn stad. De scholen vallen niet onder het standaardtoezicht, maar hebben wel afgesproken dat ze zich aan een bepaald protocol zullen houden.

Een van de moskee-internaten, in de Rotterdamse Polderstraat Beeld Google Street View
Een van de moskee-internaten, in de Rotterdamse PolderstraatBeeld Google Street View

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden