Asscher komt bedrijf met zieke oudere werknemer tegemoet

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Vanaf volgend jaar mogen werkgevers die iemand van 56 jaar of ouder in dienst willen nemen, beroep doen op een zogenoemde no-risk polis. Met deze polis hoeven zij het salaris van oudere werknemers die ziek worden niet twee jaar door te betalen. Momenteel kunnen bedrijven deze subsidie pas ontvangen als een werknemer ouder is dan 62 jaar.

Het is een van de maatregelen uit het actieplan 'Perspectief voor vijftigplussers' van minister Lodewijk Asscher van sociale zaken die hij gisteravond aanbood aan de Tweede Kamer. Geen onbelangrijke, omdat werkgevers het doorbetalen bij ziekte vaak als reden noemen om een werkzoekende van vijftig of ouder niet aan te nemen. Ouderen zijn niet per se vaker ziek, maar als ze uitvallen duurt dat gemiddeld wel langer. En dat risico nemen werkgevers liever niet.

Asscher zegt ook de mobiliteit van vijftigers te willen vergroten. Zijn ze een klassieke systeembeheerder, administratief medewerker bij een bank of oefenen ze een ander beroep uit dat op termijn dreigt te verdwijnen? Dan moeten gemeente en werkgevers ze van een 'tweede loopbaanadvies' voorzien. Vijftigers kunnen dan van al bestaande potjes gebruikmaken om zich te laten omscholen.

De minister trekt 68 miljoen euro uit om de 238.000 werkloze vijftigers weer aan het werk te helpen. Een paar weken terug concludeerde de Algemene Rekenkamer dat hij van veel eerder ingevoerde beleidsinstrumenten niet wist hoeveel geld ermee gemoeid was, hoeveel ouderen hij ermee bereikte en wat ze opleverden. Asscher heeft daar nu een oplossing voor: "Een onafhankelijk bureau zal kijken aar de effecten van de maatregelen."

undefined

Asschers plannen met vijftigplussers

Sinds zijn aantreden probeert minister Asscher de grote werkloosheid onder vijftigers te bestrijden. In 2013 presenteerde hij het 'Actieplan 50-plus werkt'. En een jaar later kwam hij na teleurstellende resultaten met de campagne 'Open voor 50-plus'. Met radio- en tv-spotjes, posters en flyers stimuleerde uitkeringsinstantie UWV werkgevers om ouderen in dienst te nemen. In april stelde de minister oud-voetballer John de Wolf aan als boegbeeld. De Wolf is onderdeel van het actieplan 'Perspectief voor vijftigplussers' dat Asscher gisteren aan de Tweede Kamer aanbood.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden