Asscher is 'zelfgenoegzaam' en 'arrogant' kabinet beu

Lodewijk Asscher (PvdA) licht zijn steun voor de motie van wantrouwen tegen premier Rutte toe na afloop van het kabinetsbesluit om de dividendbelasting te behouden. Beeld ANP

Vijf jaar lang zaten ze gebroederlijk naast elkaar in Vak K, inmiddels is de verwijdering tussen Mark Rutte en Lodewijk Asscher groter dan ooit. 

Dinsdagavond laat, tijdens het debat over het in standhouden van de dividendbelasting, steunde de PvdA een motie van wantrouwen van de PVV tegen de premier. In totaal stemden 49 van de 141 aanwezige Kamerleden voor de motie. Maar dat naast SP, Partij voor de Dieren, Denk en Forum voor Democratie ook de PvdA het vertrouwen kwijt is, is extra pijnlijk voor het kabinet, dat nog hoopt op steun van Asscher als er volgend jaar een nieuwe Eerste Kamer aantreedt.

Een motie van wantrouwen van voormalig vicepremier Asscher tegen Rutte III hing al een tijdje in de lucht. Begin dit jaar overwoog de PvdA tijdens het debat over het vertrek van minister Zijlstra van buitenlandse zaken ook al een PVV-motie tegen het kabinet te steunen. En tijdens een debat in april over de dividendbelasting, steunden de sociaaldemocraten een motie van afkeuring tegen de premier.

Asscher neemt het Rutte kwalijk dat die tijdens voorgaande debatten had gezegd dat het in stand houden van de dividendbelasting een ‘onverantwoord risico’ voor het landsbelang met zich mee zou brengen. Hij vroeg de premier zijn woorden terug te nemen, nu hij het voorstel heeft ingetrokken. Toen Rutte dat weigerde, verloor Asscher zijn vertrouwen in de premier. “De volgende keer dat de premier zegt dat iets in het landsbelang is, kunnen we niet van hem op aan.” Asscher spreekt van een “arrogante coalitie, met een premier die niet bereid is om te erkennen dat hij een evident slechte beslissing genomen heeft.”

Eerste Kamer

Rutte III rust op één zetel meerderheid in zowel de Tweede- als in de Eerste Kamer, en de coalitie staat op verlies in de peilingen. Het is niet onwaarschijnlijk dat het kabinet in maart volgend jaar, na de Provinciale Statenverkiezingen, zijn meerderheid in de senaat kwijt is. Om plannen toch door de Eerste Kamer te loodsen, hadden de coalitiepartijen de hoop vooral gevestigd op de PvdA.

Het ligt voor de hand dat het kabinet voor steun nu eerder in de richting van Jesse Klaver kijkt dan naar Asscher. GroenLinks besloot de motie van wantrouwen dinsdagavond niet te steunen. Fractievoorzitter Klaver neemt het Rutte ook kwalijk dat hij ‘geen reflectie’ toonde. Volgens hem zal de kiezer “afrekenen” met Rutte tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. “Maar we moeten er voor waken dat moties van wantrouwen hier vijfentwintig keer achter elkaar worden ingediend en niet worden aangenomen.”

Hoewel Asscher de “eigengereide en zelfgenoegzame houding” van het kabinet hekelt, sluit de PvdA’er niet uit dat hij in de toekomst nog zaken zal doen met de regering. “We zullen altijd stemmen voor wetten die we goed vinden, en we steunen het kabinet ook in Europa.” Asscher geeft gelijk twee voorzetjes voor terreinen waarop met zijn partij te praten valt, zoals hij tijdens de Algemene Beschouwingen ook al toezeggingen van het kabinet losweekte over de uitkeringen voor mensen die geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn en praktijkleren: “De PvdA zal altijd instemmen met voorstellen die bijdragen aan de bestrijding van armoede en meer geld voor onderwijs.”

Lees ook: Hoe Rutte de greep op zijn eigen plan voor afschaffing van de dividendbelasting verloor. 

Vol vuur verdedigde Rutte de maatregel een jaar lang. Het plan ontglipte hem geleidelijk. Een reconstructie in drie bedrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden