Asscher is klaar met asociale reacties

Vice premier Lodewijk Asscher. Beeld ANP
Vice premier Lodewijk Asscher.Beeld ANP

Minister Lodewijk Asscher (sociale zaken en werkgelegenheid) heeft op zijn Facebookpagina een ironische brief geschreven als reactie op de scheldpartijen tegen hem op sociale media. Reageerders grijpen daarin regelmatig zijn joodse achtergrond aan om de Pvda'er te beschuldigen van racisme of 'heulen met de vijand'.

Redactie

De bewindsman complimenteert zijn critici met hun 'spitsvondigheid', 'geschiedkundig inzicht' en hun 'zorg over de toenemende verruwing' van de maatschappij. Als voorbeeld noemt hij reageerder Brabantia: "Wilders heeft allang afstand genomen van geweld. Verder zijn Jij en je klote partij de oorzaak van dit geweld. Niet Wilders."

Asscher schrijft dat hij door dit soort reacties vaak niet meer reageert als mensen hem via sociale media benaderen. "Daarom nu een antwoord - ik weet dat jullie op zoek zijn naar dialoog - daarna richt ik me weer volledig op diegenen die het echte gesprek zoeken."

aSScher
"In de eerste plaats wil ik al diegenen die erin geslaagd zijn een grapje te maken over mijn achternaam complimenteren. Niet alleen vind ik ASS cher heel knap gevonden, het is ook nog internationaal. Seth leeft in jullie voort. Nog spitsvondiger vond ik aSScher, omdat daarin ook een subtiele verwijzing naar de beruchte Duitse SS schuilgaat. Altijd even lachen."

De bewindsman noemt in zijn brief de namen waaronder de reaguurders actief zijn. "Mathijs Koenraadt combineert scherpzinnig alle bovenstaande feiten: '@LodewijkA is joods en viert helemaal geen Sinterklaas thuis. Hij wil zwarte piet afschaffen omdat hij volkscultuur veracht.'

Boem. Ik geef onmiddellijk toe dat ik thuis de schijn ophoud; ik vier wel Sinterklaas met mijn kinderen, maar ik geloof er zelf niet echt in."

Tel tot tien
Asscher drukt zijn critici 'voorzichtig' op het hart voortaan hun moeder of dochter even te laten meelezen als ze weer eens van leer trekken tegen hem. "Als zij het ook een goed idee vindt, vooral plaatsen. Blijf er niet mee rondlopen."

De bewindsman ging niet in op de doodsbedreigingen. "Daarvan doe ik altijd aangifte."

Op zijn Facebookpagina krijgt Asscher behalve kritiek ook veel bijval van sympathisanten. "Respect Lodewijk, ik kan mij goed voorstellen dat er ter linker, midden of rechterzijde steeds minder mensen bereid zullen zijn hun nek uit te steken en zullen kiezen voor het politieke ambt..!".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden