Asscher houdt religietop over culturele spanningen

Minister Asscher van Sociale Zaken Beeld anp
Minister Asscher van Sociale ZakenBeeld anp

Vertegenwoordigers van kerken, moskeeën, synagogen en seculiere organisaties houden donderdag in Den Haag een soort levensbeschouwelijke topbijeenkomst. In de Ridderzaal gaan ze in gesprek over 'actuele spanningen' in de samenleving.

Robin de Wever

Daarbij komen waarschijnlijk onderwerpen als jihadisme en agressie jegens moslims en joden aan bod. Het Ministerie van Sociale Zaken hoopt dat het zogenoemde Ridderzaaldialoog leidt tot meer begrip en een betere onderlinge samenwerking. Brainstormen over nieuw beleid is niet aan de orde; minister Asscher wil vooral dat de stromingen elkaar bij incidenten of in geval van polarisatie beter weten de vinden. Na afloop maakt Asscher de belangrijkste uitkomsten bekend. Ook minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) schuift aan.

De ruim 120 deelnemers zijn nadrukkelijk niet uitgenodigd namens hun organisatie, maar op persoonlijke titel. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) laat alvast weten dat ze daarbij haar bedenkingen heeft. Door alleen te spreken met individuen doet Asscher alsof hij de organisaties niet ziet als gesprekspartners, stelt een woordvoerder. "Op voorhand is duidelijk dat onze invloed beperkt is."

Het ministerie vindt die kritiek voorbarig. "We streven naar een zo open mogelijk gesprek", klinkt het daar. "Dat gaat makkelijker als deelnemers niet steeds moeten opletten of ze wel officiële standpunten verkondigen. We willen dialoog, geen debat."

Geen bisschoppen, wel Turkse organisaties
Over de details van de bijeenkomst deed het ministerie dinsdag wat geheimzinnig. Zo wilde het niet zeggen wie de deelnemers zijn, uit vrees de vertrouwelijkheid van de bijeenkomst te schaden. Later werd bekend dat onder meer Arjan Plaisier (PKN), Joris Vercammen (oud-katholieke kerk), Klaas van der Kamp (Raad van Kerken) en Yassin Elforkani (Contactorgaan Moslims en Overheid) deelnemen.

Vanuit rooms-katholieke hoek komt Berry van Oers van de Contactraad voor Interreligieuze Dialoog; de bisschoppen zijn verhinderd. Ook vrijwilligers van organisaties uit onder meer de Haagse Schilderswijk doen mee.

Het idee voor de top is gemunt door de Haagse liberale rabbijn Awraham Soetendorp. Hij werd op zijn beurt geïnspireerd door een overleg dat in 2005 plaatsvond. Religieuze organisaties kwamen toen, naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh, bijeen om een gezamenlijke verklaring op te stellen.

Helemaal vlekkeloos verliep dat niet. Zo was de Raad van Kerken was ontstemd dat er al vooraf een verklaring 'uit de koker van minister Verdonk' met allerlei algemeenheden klaar lag. Dat is nu volgens het ministerie niet het geval. Soetendorp is donderdag ook aanwezig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden