Asscher helpt gemeenten met aanpak problemen arbeidsmigranten

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en WerkgelegenheidBeeld anp

Gemeenten krijgen mogelijk de bevoegdheid om het woonadres van arbeidsmigranten te registreren. Dat moet het voor de gemeenten makkelijker maken fraude en huisvestingproblemen te voorkomen en om uitbuiting van de migranten tegen te gaan. Het kabinet bekijkt of de wet daarvoor kan worden aangepast.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft dat afgesproken met wethouders uit de gemeenten Westland, Rotterdam en Den Haag, gemeenten waar veel arbeidsmigranten uit vooral Midden- en Oost-Europa werken en wonen.

Asscher heeft ook toegezegd om de proef uit te breiden waarbij gemeenten het eerste verblijfadres in Nederland vastleggen en pas daarna een burgerservicenummer (BSN) verstrekken. Die proef moet op 1 juli worden uitgebreid naar andere gemeenten.

Eind deze maand moet duidelijk zijn of de Nederlandse en Europese wetten het toestaan om de uitgifte van een burgerservicenummer een paar dagen te vertragen bij onduidelijkheid over het verblijfadres.

Problemen beheersen
Doel van de afspraken is voor Asscher de toestroom van nieuwe werknemers uit landen als Roemenië en Bulgarije beheersbaar te houden en de problemen die met de komst van de Roemenen en Bulgaren gepaard gaan, zoals uitbuiting en de erbarmelijke woonomstandigheden, aan te pakken. Donderdagavond debatteert Asscher met de Tweede Kamer over arbeidsmigratie.

Regeringspartij de VVD is blij met de plannen van Asscher. VVD-Kamerlid Malik Azmani stelde in het Kamerdebat dat Asscher 'tot inkeer' is gekomen. Asscher was volgens Azmani eerst 'zeer negatief' over voorstellen om geen BSN te verstrekken aan arbeidsmigranten die met velen in een kleine woning wonen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden