Asscher heeft geen enkele reden zijn woorden in te slikken; ze waren goed

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op het Binnenhof. Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op het Binnenhof.Beeld anp

Minister van sociale zaken Lodewijk Asscher kreeg de wind van voren nadat hij in een interview met Het Financieele Dagblad had gesuggereerd dat het goed zou zijn als de Nederlandse werknemer zijn loon zou zien stijgen en daardoor iets meer te besteden kreeg. Spijt van die uitspraak hoeft de minister niet te hebben; spijtig is eerder dat hij zijn woorden zo schielijk weer introk.

Asscher wilde niet te boek komen te staan als een pleitbezorger van een loongolf, en als een minister van sociale zaken die komt vertellen welke koers de sociale partners moeten varen. Maar waarom eigenlijk niet? De vraag naar de loonontwikkeling is een belangrijke, en het is juist goed als het kabinet, en dus de minister van sociale zaken, zich in dat debat mengt. De standpunten van werkgevers en werknemers zijn voorspelbaar; wil het debat op gang komen, dan zal iemand anders er richting aan moeten geven.

Economen hebben dat al gedaan. En het gaat niet meer om die ene roepende econoom in de woestijn; onder economen en bij instellingen als het IMF en de Oeso is er een groeiende consensus dat de sterke landen in de eurozone niet te veel moeten bezuinigen en niet op loonmatiging moeten aansturen. Beide maatregelen zijn wel hard nodig in de zwakke, zuidelijke eurolanden, maar niet in de sterke noordelijke.

In deze economische crisis is het loonniveau het probleem niet; Nederland heeft een handelsoverschot van formaat en zijn bedrijven kunnen concurreren met het buitenland. Probleem is eerder het vertrouwen van consumenten in eigen land en hun koopkracht. De maatregelen die het kabinet moet nemen om het begrotingstekort terug te dringen, doen die koopkracht geen goed. Het economisch herstel dreigt daardoor bemoeilijkt te worden. Als dan ook nog de loonontwikkeling achterblijft bij de inflatie, wordt herstel nog moeilijker. Een positieve loonontwikkeling zou goed zijn, goed voor de Nederlandse economie en voor de eurozone als geheel.

Bedenk wel dat een stijging van de lonen niet meteen tot herstel leidt; het kan best zijn dat de consument het extra geld niet direct zal besteden, maar zal gebruiken om zijn schuld te verminderen. Loonstijging is geen wondermiddel, en het effect ervan kan op zich laten wachten. Maar dat dit positief zal zijn, staat buiten kijf. In de huidige omstandigheden zou loonmatiging een negatief effect hebben op de economie en op de ontwikkeling van de concurrentiekracht van Nederlandse ondernemingen. Minister Asscher heeft daarop gewezen, en hoeft zich daarvoor helemaal niet te schamen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden