Asscher: bizarre comeback; Klaver: links wint het van rechts

Leden van de PvdA vieren feest na het bekend worden van de eerste exitpoll.  Beeld EPA
Leden van de PvdA vieren feest na het bekend worden van de eerste exitpoll.Beeld EPA

De verkiezingsoverwinning van de PvdA die zich volgens exitpolls aftekent, is een ‘bizarre comeback’, zegt partijleider Lodewijk Asscher. Hij sprak vlak na het uitkomen van de ‘ongelooflijke exitpoll’ zijn uitgelaten aanhang toe.

De PvdA leed de afgelopen jaren een reeks pijnlijke verkiezingsnederlagen, maar de sociaaldemocraten lijken onder aanvoering van lijsttrekker Frans Timmermans met vijf zetels de grootste Nederlandse partij in het Europees Parlement te zijn geworden. Dat is ook goed nieuws voor Timmermans’ streven om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden.

Linkse politiek heeft gewonnen van rechtse politiek, maakt GroenLinks-leider Jesse Klaver op uit de voorlopige exitpoll van de Europese verkiezingen. Zijn partij boekt volgens die peiling een kleine winst, maar de vermoedelijke overwinning van de PvdA stemt Klaver ‘onwijs blij voor progressief en links Nederland’.

GroenLinks heeft het bovendien ‘weer beter gedaan dan bij de Provinciale Statenverkiezingen’ van twee maanden geleden, zegt Klaver. Dat is ‘een uitslag waar we echt mee in onze handjes knijpen’.
Klaver ziet de voorlopige exitpoll als een nederlaag van ‘het negativisme’. “Met alle campagnegeweld en alle aandacht heeft de VVD één zeteltje gewonnen. En je ziet dat de PvdA en GroenLinks het samen beter hebben gedaan.”

VVD blij met uitslag, FvD spreekt van goed resultaat 

VVD-lijsttrekker Malik Azmani spreekt van een ‘mooie uitslag’ voor de liberalen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De VVD haalt volgens de exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS een kleine winst en gaat van 12 procent naar 14,6 procent. Dat betekent een zetel winst. De partij komt nu met vier zetels in het Europees Parlement. ‘We hebben winst en daar gaat het me om’, zei hij tegen de NOS.

Azmani feliciteerde de PvdA die in de exitpoll verrassend als grootste uit de bus kwam. Als Forum voor Democratie zou hebben gewonnen zou dat volgens Azmani in de EU een heel ander beeld hebben gegeven. ‘Ik ben blij dat de mensen verstandig hebben gekozen.’

Lijsttrekker Derk Jan Eppink van Forum voor Democratie is tevreden met het voorlopige resultaat dat zijn partij  heeft behaald bij de Europese verkiezingen. “We zijn de grootste winnaar in het aantal zetels, we gaan van nul naar drie. Dat is een goed resultaat”, zei hij tegen de NOS.

De winst van de PvdA noemt Eppink ‘verrassend’ en komt volgens hem op het conto van lijsttrekker Frans Timmermans, die tevens kandidaat is om voorzitter te worden van de Europese Commissie. “Ik feliciteer hem met deze overwinning”, aldus de FVD’er. “Ik vrees dat het spotje van de SP vooral in haar eigen gezicht is ontploft.”

Wilders had op meer gehoopt 

De PVV van Geert Wilders heeft volgens de exitpoll flink verloren bij de Europese verkiezingen. “Helaas heeft de PVV zetels verloren. We hadden op meer zetels gehoopt maar met onze zetel in het EP zullen we met nog meer strijdbaarheid samen met onze Europese vrienden keihard knokken tegen het EU-monster, de islam en massa-immigratie!”, reageerde Wilders op Twitter.

De anti-EU-partij gaat van 13,3 procent naar 4,1 procent van de stemmen. Dat betekent dat de PVV drie van haar vier zetels in het Europees Parlement gaat verliezen, als de definitieve prognose van Ipsos in opdracht van de NOS klopt.

Lees ook: 

Exitpolls: PvdA grote winnaar door ‘Timmermans-effect’

Volgens de eerste exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos wordt de PvdA de grote winnaar van de verkiezingen voor het Europese Parlement. De partij lijkt te profiteren van het Timmermans-effect en behaalt 18,4 procent van de stemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden