Update

Asscher belooft nog niks over kinderopvang

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher. Beeld anp

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken kan nog niet toezeggen of er meer geld komt voor de kinderopvang. Hij werkt aan een analyse van de problemen in de sector. In april krijgt de Tweede Kamer meer informatie. Het kabinet komt dan met de Voorjaarsnota, een jaarlijkse tussenstand van de lopende overheidsbegroting. 'Ik kan nog niks beloven', zei Asscher donderdag in de Kamer.

Alle fracties maken zich zorgen over het verminderde gebruik van kinderopvang. Vorig jaar ging het volgens recente cijfers van Asscher om 10 procent. Door de daling moeten organisaties in de kinderopvang personeel ontslaan of zelfs hun deuren sluiten. Vanuit de Kamer wordt erop aangedrongen om het geld dat de overheid bespaart door de teruglopende vraag, weer in de sector te pompen.

Een meerderheid is wel bereid Asscher nog wat tijd te geven.
CDA-Kamerlid Pieter Heerma vindt dat de Kamer het initiatief moet nemen voor een hoorzitting of parlementair onderzoek naar de problemen in de kinderopvang. Hij voorziet lange wachtlijsten als straks de economie aantrekt en meer mensen gaan werken. Maar het ziet er niet naar uit dat de coalitiefracties VVD en PvdA de wens van Heerma zullen steunen.

Asscher ziet geen noodzaak alleenstaande ouders te ontzien bij de bezuinigingen op kinderopvang, zoals GroenLinks bepleitte. Hij denkt niet dat deze groep harder wordt getroffen dan andere ouders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden