Asscher: aanpak 'shariawijken' lokale aangelegenheid

Minister van sociale zaken Lodewijk Asscher Beeld anp
Minister van sociale zaken Lodewijk AsscherBeeld anp

De aanpak van 'shariawijken' is vooral een taak van gemeenten. Dat heeft minister Lodewijk Asscher (sociale zaken) gezegd in een interview met NU.nl. "Het moet in de eerste plaats van de lokale overheid komen. Die hebben een beeld en kunnen snel ingrijpen", aldus Asscher. De politieke discussie over 'shariawijken' ontsproot na een reportage van Trouw over de 'vergeten driehoek' in de Haagse Schilderswijk.

redactie internet

De overheid zal volgens de minister één lijn moeten trekken. "Als de vrijheid van ons allen wordt aangetast, zullen we niet schromen om in te grijpen." Over het opdringen van religieuze normen zegt de PvdA'er: "Niemand heeft het recht om religieuze normen op te leggen. Mensen hebben het recht om te stoppen met geloven of niet te geloven."

Eerder deze week reageerde Asscher schriftelijk op Kamervragen over het artikel in Trouw waar de zogenoemde 'vergeten driehoek' in de Haagse Schilderswijk aan bod komt. Trouw signaleerde dat de wijk zich ontwikkelt tot een enclave van orthodoxe moslims waar mensen op straat worden aangesproken op roken, het gebruik van alcohol en varkensvlees.

Ook worden vrouwen aangesproken op het dragen van rokken boven de knie. Verder zijn agenten een paar keer gemaand om weg te gaan omdat de buurt problemen zelf wel zou oplossen. Agenten hebben dat niet gedaan.

Asscher ging op 21 mei zelf kijken in de wijk. Van een moslimenclave is geen sprake, schreef hij aan de Kamer. Dat neemt volgens de minister echter niet weg dat de wijk problemen kent. "De Schilderswijk is van oudsher een kwetsbare volkswijk en bovendien een schoolvoorbeeld van een wijk die in rap tempo ingrijpend is veranderd mede als gevolg van de instroom van (arbeids)migranten. De omvang van de problematiek is groot: hoge werkloosheid, veel risicogezinnen, veel criminaliteit, veel bewoners zijn de Nederlandse taal niet goed machtig, veel vroegtijdig schoolverlaters, veel rommel op straat", aldus Asscher in zijn brief.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden