Assange veroordeeld tot 50 weken cel

Julian Assange praat op deze archieffoto uit 2017 met de pers op de ambassade van Equador.  Beeld EPA
Julian Assange praat op deze archieffoto uit 2017 met de pers op de ambassade van Equador.Beeld EPA

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is in Groot-Brittannië veroordeeld tot 50 weken gevangenisstraf. Hij kreeg deze straf omdat hij zeven jaar geleden de regels van zijn borgtocht schond door onder te duiken in de Ecuadoraanse ambassade.

Redactie

Assange vluchtte destijds naar de diplomatieke post in Londen om zijn overlevering aan Zweden te voorkomen. Daar onderzochten de autoriteiten of hij zich schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik. Assange sprak die beschuldigingen tegen, maar wilde toch niet naar Zweden. Hij vreesde via dat land te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, om uiteindelijk in Guantanamo Bay te eindigen, aldus Assange in een verklaring die tijdens de rechtszaak werd voorgelezen door diens advocaat Mark Summers.

De Zweedse autoriteiten hebben hun onderzoek inmiddels gestaakt, maar de VS hebben wel om de uitlevering van Assange gevraagd. Dat gebeurde nadat de Britse autoriteiten hem vorige maand uit de ambassade hadden gehaald. Ecuador wilde hem niet langer onderdak bieden en had zijn asiel ingetrokken. Amerikaanse aanklager bereiden sinds zijn arrestatie onder anderen een zaak voor wegens een poging tot inbreken op Amerikaanse overheidscomputers.

Lees ook:

Wat hangt Assange boven het hoofd?

De Amerikanen klagen de man achter WikiLeaks aan voor samenspannen met ex-militair Chelsea Manning. Maar uitlevering aan dat land kan nog jaren duren. Wat gaat er nu met hem gebeuren?

Na een jarenlange strijd is Julien Assange dan toch in de boeien geslagen

Zeven jaar zat de Australische klokkenluider en WikiLeaks-oprichter Julian Assange verscholen in de Ecuadoriaanse ambassade. De Britse politie sleepte de inmiddels bebaarde en lijkbleke Assange uit zijn verblijfplaats en voerde hem geboeid af in de politiewagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden