'Assange kan rustig naar Zweden'

Er is nog geen uitleveringsverzoek VS

WikiLeaks-oprichter Julian Assange sprak van een 'overwinning' nadat bekend werd dat hij asiel krijgt van Ecuador, omdat hij daarmee uitlevering aan Zweden voorkomt. Zijn vrees was dat Zweden hem bij uitlevering zou overgedragen aan de VS; die zouden de Australische computerhacker willen berechten wegens het lekken van staatsgeheimen, en hem daarvoor de doodstraf willen opleggen.

Aan die theorie wordt sterk getwijfeld door verschillende experts, onder wie rechtsgeleerde Roger O'Keefe van de Universiteit van Cambridge. Zo is er nog steeds geen Amerikaans verzoek tot uitlevering van Assange. "Was dat er wel, dan had het niet uitgemaakt of hij in Zweden of Groot-Brittannië was", zegt de Australische O'Keefe.

"Alle landen binnen de EU zijn gebonden aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM)", legt hij uit. "Dat verdrag verbiedt uitlevering aan een land waar een verdachte de doodstraf riskeert."

O'Keefe meent dat Assange veiliger is in Zweden dan in Londen. "Volgens het Europees Verdrag betreffende uitlevering mag Zweden Assange niet uitleveren aan de VS zonder expliciete toestemming van de regering in Londen. Uitlevering van Assange vereist dan de goedkeuring van beide landen, wat de zaak nog eens zou bemoeilijken."

Daarnaast kunnen de VS Assange alleen overhandigd krijgen als ze garanderen dat hij niet de doodstraf krijgt. "Het is nog maar de vraag of de VS dat wettelijk kunnen garanderen als hij voor hoogverraad terechtstaat. Bovendien denk ik niet dat de Amerikanen dat willen, want de binnenlandse haat jegens Assange is enorm."

Miriam Estrada, advocate en als professor verbonden aan de Universiteit van het Zweedse Lund, vindt het debat over Assange's uitlevering aan de VS niet zo interessant. "Hij moet eerst aantonen dat hij onschuldig. Je zou het bijna vergeten, maar het gaat hier om een verkrachtingszaak." Zij zegt dat Assange niets te vrezen heeft in Zweden. "Als er één land in de wereld is waar je op een eerlijk proces kunt rekenen, dan is het wel Zweden."

O'Keefe sluit zich daarbij aan. Zijn advies aan Assange: "Stap op het vliegtuig en ga naar Zweden. Je gaat toch niet naar Wit-Rusland of Zimbabwe?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden