Assad wint terrein in Ghouta

Grondtroepen van het Syrische leger hebben dit weekend hun opmars voortgezet in Oost-Ghouta. Beeld AFP
Grondtroepen van het Syrische leger hebben dit weekend hun opmars voortgezet in Oost-Ghouta.Beeld AFP

Géén hulp voor de burgers in Oost-Ghouta, wél een oprukkend Syrisch leger. Dat heeft het gebied bijna in tweeën gehakt.

Grondtroepen van het Syrische leger hebben dit weekend hun opmars voortgezet in Oost-Ghouta, de uitgestrekte voorstad van Damascus die nog deels in handen is van islamistische rebellen. Militairen veroverden enkele dorpjes en landbouwgebied aan de rand van de agglomeratie. Ook rukten ze op in het stedelijke hart van het gebied, waardoor ze nu zo’n kwart van Oost-Ghouta in handen zouden hebben. Volgens woordvoerders van het leger is het gebied bijna in tweeën gedeeld.

Daarmee kopieert het regime van president Assad de methodes die het eerder gebruikte om Aleppo te heroveren, de grootste stad van het land in Noord-Syrië. Ook daar hanteerde het leger een tactiek waarbij het rebellengebied werd opgedeeld, en rookte het de tegenstander uit - inclusief de burgers die in belegerd gebied in de val zaten.

Dat laatste is nu ook weer het geval. Zondag lukte het de Verenigde Naties niet om Ghouta met een hulpkonvooi te bereiken, tijdens wat een dagelijkse gevechtspauze van vijf uur zou moeten zijn. De 400.000 inwoners van het gebied wachten daarom al bijna een maand op de voedsel- en medicijn-hulp waarvan ze afhankelijk zijn. Het gebied uit kunnen ze niet, ook omdat de rebellen hen niet laten gaan; die gebruiken de burgers als menselijk schild.

Meedogenloos

Maar het Syrische leger laat zich door dat schild niet weerhouden. De opmars gaat er zo meedogenloos aan toe dat mensen de afgelopen dagen wel degelijk op de vlucht sloegen, maar dan bínnen belegerd gebied. Duizenden mensen vluchten voor de militaire opmars uit, het verstedelijkte deel van Ghouta in. Daar schuilen mensen op grote schaal met elkaar samen in kelders, voor de bombardementen van het regime.

Dat lijkt alles op alles te zetten om Oost-Ghouta voor de zevende ‘verjaardag’ van de Syrische opstand (15 maart) in te nemen. Assad heeft de afgelopen twee jaar al grote delen van Syrië heroverd, en de inname van het rebellenbolwerk bij hoofdstad Damascus zou een enorme opsteker voor zijn regime betekenen.

De regionale VN-coördinator voor humanitaire zaken Panos Moumtzis waarschuwde zondag intussen dat ‘het collectief straffen van burgers’ onacceptabel is. Voor vandaag zouden de VN wél toestemming hebben gekregen voor het binnenbrengen van hulpgoederen voor 27.000 mensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden