Assad kopieert gewelddadige aanpak van z'n vader

'Neerslaan werkte in het Syrië van 1982, maar dit is het tijdperk van internet en mobieltjes met camera's'

Zoon Assad lijkt te hebben gekozen voor de Hama-variant, zeggen Syrische activisten en buitenlandse diplomaten. Waar de regering van president Basjar al-Assad tot eind vorige week het uiteenslaan van demonstraties afwisselde met ogenschijnlijke concessies, doen de veiligheidstroepen nu wat ze in opdracht van vader Hafiz al-Assad in 1982 al deden in de stad Hama: protesten keihard neerslaan. In 1982 ging dat ten koste van 20.000 tot 30.000 doden.

De ommekeer werd vrijdag zichtbaar, een dag nadat Assad bij wijze van concessie formeel een einde had gemaakt aan de noodtoestand. In totaal zijn bij de onrust in Syrië sinds half maart zeker 400 mensen gedood, van wie minstens 160 ná het opheffen van de noodtoestand.

Maandag kwam de inval van duizenden militairen in Daraa. Tanks en pantserwagens namen posities in, scherpschutters vuren sindsdien op alles wat beweegt. De mensenrechtenorganisatie Sawasiah zei dat in Daraa alleen al in 24 uur tijd 500 mensen zijn opgepakt. Legereenheden zijn ook de onrustige voorsteden van Damascus binnengetrokken. Een opstand in de hoofdstad zelf is wat het regime vermoedelijk het meeste vreest.

Een diplomaat in Syrië sprak tegenover persbureau Reuters twijfel uit over Assads keuze voor de Hama-variant. "Dat werkte in 1982, maar er is geen garantie dat het ook zal werken in het tijdperk van internet en mobieltjes met camera's." Activisten plaatsen nu iedere dag foto's en filmpjes online, waardoor de moordpartijen vrijwel onmiddellijk bekend zijn - al blijft over de omvang veel onduidelijkheid bestaan.

Activist Ali Al Atassi stelde dat het Assad-regime "niet begrijpt dat de wereld is veranderd, dat de Arabische regio is veranderd en dat het Syrische volk is veranderd. Ze zitten nog opgesloten in het verleden; zij die niet veranderen op het goede moment, zullen worden gedwongen om te veranderen."

Volgens de autoriteiten valt het geweld te wijten aan 'groepen extremistische terroristen' en 'gewapende criminele groepen'. De regering zegt met de militaire interventie de roep om hulp door de bevolking te beantwoorden. Maar analisten beschrijven hoe door de cyclus van ingrijpen, begrafenissen, ingrijpen, begrafenissen de protesten tegen het regime steeds verder aanzwellen."Veel mensen zijn gaan protesteren omdat iemand die ze kenden is doodgeschoten en niet omdat ze anti-regering waren, hoewel ze dat inmiddels wel zijn", vatte een bron van de Amerikaanse denktank Stratfor het vanuit Damascus samen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden