Assad en rebellen gaan in gesprek

wapenstilstand | De onderhandelingspositie van Assad is sterk door de herovering van Aleppo.

Een aantal belangrijke Syrische opstandelingengroepen zal volgende week aanschuiven bij vredesbesprekingen in de Kazachse hoofdstad Astana. De hoop is dat met de top in ieder geval de broze wapenstilstand van kracht blijft, die tot nog toe voornamelijk door het Assad-regime en zijn bondgenoten wordt geschonden.


De top wordt georganiseerd door Rusland en Turkije, de twee buitenlandse machten met het grootste aandeel in het conflict. De Russische hulp aan het regime van Assad leidde onder meer tot de herovering van Aleppo. De Turkse hulp aan de opstandelingen is het enige wat hen nog op de been houdt.


Omdat Moskou en Ankara zoveel invloed hebben, konden zij hun Syrische bondgenoten dwingen met elkaar te gaan praten. De Amerikanen daarentegen zijn niet uitgenodigd.


Assad zei eerder al bereid te zijn om over 'alles' te onderhandelen met de opstandelingen, ook over zijn eigen positie binnen de grondwet. Deze opstelling heeft echter meer te maken met zijn sterke onderhandelingspositie dan met zijn karakter. Nu hij Aleppo heeft veiliggesteld, kan hij rustig met de opstandelingen praten over zaken die voor hem van minder groot belang zijn en zo tijd rekken.


De rebellen en jihadisten hebben duidelijk weinig vertrouwen in de gesprekken met de regering, afgaande op hun opstelling. De leider van de jihadistische beweging Jaish al-Islam, Mohammed Alloush, gaf zijn beweegreden voor deelname aan de top: om 'de criminele rol' van Iran te 'neutraliseren'.


De rebellen en jihadisten zeiden niet te willen praten over de toekomst van Syrië. Ze willen de onderhandelingen vooral aangrijpen om naleving van de huidige wapenstilstand af te dwingen.


Een staakt-het-vuren kan Assad op dit moment overigens goed gebruiken. Zo'n honderdduizend burgers en een paar honderd militairen zijn in de Oost-Syrische stad Deir Ezzor ingesloten door Islamitische Staat (IS). Zij worden daar al sinds 2014 belegerd door de jihadisten, maar de regeringsenclave wordt alsmaar kleiner. IS heeft in de laatste dagen veel terrein veroverd, en het regeringsgebied in twee delen opgesplitst.


De bevolking en de militairen zitten als ratten in de val. Deir Ezzor is slechts vanuit de lucht bereikbaar, maar het vliegveld wordt hevig gebombardeerd door IS waardoor niemand geëvacueerd kan worden en de bevoorradingsroute is afgesneden. De dichtstbijzijnde hulptroepen bevinden zich op honderden kilometers van Deir Ezzor.


De plotselinge opmars van IS in Deir Ezzor is mede het gevolg van zijn terugtocht uit Irak. De IS-strijders die onder druk van het Iraakse regeringsoffensief uit de stad Mosul zijn gevlucht, wijken uit naar Syrië. Deir Ezzor is de eerste grote Syrische stad die zich op deze vluchtroute bevindt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden