ASR slijt minder verzekeringen, maar verdient meer

Bij schadepoot daalt de winst

Verzekeraar ASR heeft de winst in het afgelopen jaar met 20 procent zien stijgen, maar verkoopt steeds minder verzekeringen. Volgens topman Jos Baeten zal ook het komende jaar lastig worden, omdat de economische vooruitzichten slecht blijven.

ASR, bekend van merken als Europeesche, De Amersfoortse en Ditzo, zag het resultaat vooral verbeteren bij de divisie die levensverzekeringen verkoopt. Dat is opvallend, aangezien juist hier flink minder wordt verkocht. De omzet, oftewel het totaal aan premiebetalingen, in deze categorie, daalde met 13 procent tot 1,9 miljard. Volgens het bedrijf zijn die cijfers het gevolg van een nieuwe strategie: voorheen was het doel vooral om zoveel mogelijk verzekeringen te verkopen, inmiddels is het rendement op de levensverzekeringen de belangrijkste factor. De winst bij de levensverzekeringen was met met 275 miljoen euro flink hoger dan een jaar eerder, toen onder de streep 135 miljoen euro overbleef.

Bij de schadeverzekeringen is de situatie omgekeerd. In deze markt worden nog altijd meer verzekeringen verkocht: de omzet in 2012 steeg met 6 procent naar 2,5 miljard euro. Tegelijkertijd daalde de winst van 86 miljoen naar 59 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Baeten zei bij de presentatie van de cijfers ontevreden te zijn over de resultaten van het schadebedrijf. Door de economische problemen worden steeds meer claims ingediend, terwijl klanten kritischer dan voorheen kijken of verzekeringen wel noodzakelijk zijn. "We moeten onze producten vereenvoudigen en zorgen dat we vooral dekking bieden waar dat noodzakelijk is", zei Baeten over de schadeverzekeringen. De hogere claims hebben vorig jaar al geleid tot hogere premies op vooral auto- en brandverzekeringen. Baeten liet weten dat er ook dit jaar scherp wordt gelet op de kosten bij de schadeverzekeringen.

In totaal hield ASR, na aftrek van voorzieningen en afschrijvingen, 255 miljoen euro over, tegen 212 miljoen euro in 2011. Van de winst wordt 88 miljoen euro aan dividend uitgekeerd aan de staat, die sinds de nationalisatie in 2008 de enige aandeelhouder is van ASR. Destijds betaalde de staat 3,6 miljard euro voor het concern - een bedrag dat ASR nu waarschijnlijk niet meer zal opbrengen. Uit berekeningen van het ministerie van financiën bleek onlangs dat de huidige waarde van ASR wordt geschat op 2,2 miljard euro: een verlies voor de staat van 1,4 miljard.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden