ASR gaat binnen een paar weken naar de beurs

Dijsselbloem hoopt deel kosten nationalisatie terug te verdienen

Verzekeraar ASR krijgt zijn zin: het bedrijf moet ergens in de komende weken al een notering krijgen aan de beurs in Amsterdam. Minister Dijsselbloem van financiën liet gisteren weten het advies voor een beursgang op te willen volgen. Het zal nog wel een tijd duren voordat de staat alle aandelen ASR heeft verkocht.

ASR kwam in 2008 in handen van de staat als onderdeel van de nationalisatie van ABN Amro en de Nederlandse delen van Fortis. ASR is de voormalige Nederlandse verzekeringstak van Fortis. De staat betaalde destijds 3,65 miljard euro voor de verzekeraar. Voor een volledig beeld van de kosten moet bij dat bedrag 700 miljoen aan rentekosten worden opgeteld. Tegelijkertijd keerde ASR in de afgelopen jaren 400 miljoen euro aan dividend uit. Al met al resteert een kostenpost van zo'n 4 miljard euro.

Of dat bedrag wordt terugverdiend met de beursgang is nog niet bekend - een indicatie van de waarde werd gisteren niet gegeven. Verder dan het uitspreken van de hoop 'zoveel mogelijk terug te verdienen' ging Dijsselbloem niet. De boekwaarde van ASR is 3,57 miljard. Om uit de kosten te komen zal het bedrijf meer moeten opbrengen dan de huidige boekhoudkundige inschatting.

De afgelopen jaren passeerden diverse varianten voor de verkoop van de verzekeraar. Een onderhandse verkoop aan één partij, of een groep investeerders was lang een optie, evenals een fusie met het eveneens genationaliseerde Reaal. Die laatste variant viel af toen Reaal werd verkocht aan het Chinese Anbang.

Ook een onderhandse verkoop is nu van de baan. Die leek sinds eind vorig jaar al onwaarschijnlijk, toen Dijsselbloem zijn voorkeur uitsprak voor een beursgang. Partijen met interesse voor ASR mochten zich melden, maar dat leidde niet tot concrete of interessante biedingen.

ASR heeft er nooit een geheim van gemaakt zelfstandig verder te willen. Die zelfstandigheid wordt bestendigd door het oprichten van een stichting - de Stichting Continuïteit ASR Nederland - die het bedrijf beschermt tegen vijandige overnames. Zo'n constructie zorgt er waarschijnlijk wel voor dat Dijsselbloem minder voor de aandelen krijgt. Beleggers houden niet van dergelijke beperkingen op hun zeggenschap, en betalen daarom minder voor het aandeel, zo luidt de redenering.

Het is nog onduidelijk hoeveel aandelen Dijsselbloem in eerste instantie wil verkopen. Eind vorig jaar adviseerde NLFI, die namens de staat de aandelen ASR beheert, bij een beursgang 30 tot 50 procent van de aandelen in de verkoop te doen. Veel zal afhangen van het heersende beursklimaat, dat vooralsnog wel goed is.

Maar de plotselinge haast bij de beursgang laat wel zien dat het ook kan keren. Donderdag waarschuwden bankiers nog in Het Financieele Dagblad dat het gunstige klimaat voor beursgangen voorbij kan zijn als Groot-Brittannië op 23 juni besluit de Europese Unie te verlaten. Dat zou een schokgolf kunnen geven op de financiële markten en de animo bij beleggers om nieuwe aandelen te kopen wegnemen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden