Asperges met gebakken geitenkaas

Ingrediënten (voor- of lunchgerecht 6 personen, hoofdgerecht 3 personen)

Voor de kaaskroketjes: 1 diep bord vol wit broodkruim (zonder korst), 10 grote bladen basilicum, in stukjes gescheurd, 2 el bieslook, grof geknipt, versgemalen peper, 250 g verse geitenkaas (goed gekoeld) , extra vierge olijfolie

Voor de asperges: ruim 1 kg dikke, groene asperges, taaie uiteinden verwijderd, extra vierge olijfolie, zout

verder: 4 el geschaafde amandelen, 1/2 citroen, extra basilicum en bieslook

Voor dit gerecht zijn dikke groene asperges te verkiezen boven dunne, slanke exemplaren. De asperges worden geroosterd in een hete oven, en terwijl dikke asperges malsheid behouden en een intense smaak ontwikkelen, gebeurt het soms dat dunne asperges vezelachtig en vrij taai worden. Kies dus de dikste die te vinden zijn. De geitenkaas ondergaat ook een ietwat ongewone behandeling. De zachte kaas wordt eerst tot balletjes gevormd, die je vervolgens door een mengsel van broodkruim en kruiden rolt en dan kort in de oven bakt. Kaas en asperges worden op aparte bakplaten gebakken, maar wel op dezelfde oventemperatuur. Voor het opdienen bestrooi je alles met geroosterde amandelen, verse kruiden en heel fijn geraspte citroenschil. Het is geschikt als lunch- of voorgerecht of als licht hoofdgerecht.

Kaaskroketjes: verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het broodkruim, de basilicum, bieslook en peper naar smaak in de keukenmachine. Maal kort tot de kruiden fijngehakt zijn en het mengsel egaal en fijnkorrelig is. Schep het kruim over in een diep bord. Vorm van de kaas achttien balletjes en duw die enigszins plat. Giet een laagje olijfolie in een diep bord. Wentel de kaasballetjes eerst door olie, laat de olie even uitdruipen en wentel de balletjes dan aan alle kanten door het broodkruim. Duw het kruim goed aan. Leg de kaasballetjes op de bakplaat.

Asperges: bekleed een tweede bakplaat met bakpapier. Meng in een kom de asperges (met beide handen) met 2 tot 3 el olie en zout en peper naar smaak. Spreid ze uit over de bakplaat.

Bak de kaasballetjes en asperges tegelijkertijd in de oven. Reken op 7 tot 10 minuten voor de kaasballetjes. Als ze licht goudbruin worden en goed heet zijn zijn ze gaar.

Rooster de asperges licht goudbruin en beetgaar in 7 tot 9 minuten. Rooster de amandelen goudbruin in een droge koekenpan.

Rasp de schil van de goed schoongeboende citroen fijn. Verdeel de asperges over de borden. Verdeel de warme kaasballetjes erover.

Bestrooi met amandelen, bieslook, basilicum en citroenrasp en serveer meteen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden