ASN: lenen zonder rente

AMSTERDAM - Algemene Spaarbank Nederland is een nieuwe spaar- en leenmethode aan het ontwikkelen waarbij niet gewerkt wordt met rente. Wie spaart, bouwt 'wederkerigheidspunten' op. Later, bijvoorbeeld bij de aankoop van een huis, kunnen die punten worden ingeleverd. ASN Rentevrij geeft dan een renteloze lening.

Het Rentevrij-fonds is echt een fonds voor idealisten. Deelnemers die geld nodig hebben voor een zonnepaneel, een ecologisch of sociaal duurzame investering, kunnen meer geld renteloos lenen dan deelnemers die een motorfiets gaan financieren.

In Denemarken en Zweden bestaan al zulke renteloze spaar- en leenvormen bij de zogenaamde JAK-banken.

ASN maakt het rentevrij-fonds samen met Aktie Strohalm, een actiegroep die werkt aan 'een andere economie'. In dat kader werd eerder al een soort ruileconomie ontwikkeld, waarbij mensen uit een regio elkaars diensten gebruiken. De waarde van diensten wordt hier uitgedrukt in LETS.

De ASN bank wil begin volgend jaar het Rentevrij-fonds starten - als de toezichthouder de benodigde vergunning afgeeft. Dan brengt de ideële bank ook het ASN-Novibfonds onder het publiek. ASN begon twee jaar geleden met het Novibfonds. ASN en Novib storten daar geld in, dat wordt aan kleine coöperaties of andere organisaties in de handel, nijverheid of landbouw in de Derde wereld. “Mensen geven geld aan organisaties als Novib. Met dit fonds bieden we een mogelijkheid om organisaties die werken in ontwikkelingslanden geld te lenen”, licht hoofd marketing F. Fiechter van ASN toe. De kredietgevers krijgen een kleine rente-vergoeding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden