ASN groeit door consument die de grote vier zat is

Directeur pareert kritiek dat zijn bank niet groen genoeg zou zijn

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

ASN Bank, de dochter van SNS Reaal die zich profileert als duurzaam, is vorig jaar opnieuw gegroeid. Het groeitempo lag wel iets lager dan in voorgaande jaren.

ASN kreeg er in 2012 51.000 klanten bij. Dat is min of meer in lijn met de groei in voorgaande jaren. Maar omdat het kabinet een streep haalde door de spaarloonregeling, verloor de bank 23.000 spaarloonregelingklanten. Het netto aantal klanten groeide met 12.000 tot 587.000. Het gros van de nieuwe klanten bankierde eerder bij grootbanken als ABN Amro en ING. Zij verliezen al jaren klanten aan ASN.

Directeur Ewoud Goudswaard toonde zich gisteren content met de groei, vooral omdat 2012 in zijn algemeenheid 'een lastig jaar was'. Goudswaard wilde geen prognoses geven, maar verwacht wel verdere groei. Op de lange termijn mikt hij op een miljoen klanten.

Het spaargeld dat de bank beheert, groeide van 8,9 naar 9,8 miljard euro, een plus van 9 procent. In de voorgaande jaren was de procentuele groei groter. Eind 2008 had ASN Bank ruim 419.000 klanten en beheerde het 4,9 miljard euro. De nettowinst van de bank liep vorig jaar terug van 51,1 (2011) naar 34,9 miljoen euro. Die daling was vooral een gevolg van de lage rentestand.

ASN is sinds 1 februari dit jaar officieel een staatsbank. Dat is het gevolg van de nationalisatie van moederbedrijf SNS Reaal. De nationalisatie heeft, zegt Goudswaard, geen negatieve gevolgen gehad voor ASN.

ASN heeft, naar Goudswaards zeggen, ook geen last gehad van de kritiek dat de bank veel minder in duurzame projecten investeert dan uit reclame-uitingen blijkt. Zo schreef hoogleraar economie Bert Scholtens onder het kopje 'Het is niet alles groen wat er blinkt bij ideële spaarbank ASN' eind januari in Trouw dat het merendeel van geld dat klanten inleggen, wordt gestopt in hypotheken van moeder SNS en in staatsleningen. Minder dan een vijfde van het ingelegde geld wordt gebruikt voor investeringen in duurzame projecten. Die informatie stond overigens gewoon in het ASN-jaarverslag.

"Niet leuk", noemt Goudswaard de kritiek, "maar het heeft niet veel invloed op ons klantenbestand. Bovendien heeft Scholtens een beperkte blik op duurzaamheid. Bij ons vallen ook wonen, werken, onderwijs en zorg daaronder." Hij zegt dat het aandeel van de duurzame investeringen dit jaar wel groter wordt.

Dat komt onder meer doordat het beleggingsbedrijf van ASN beheerder is geworden van het energiefonds van de provincie Overijssel. In dat fonds zit 250 miljoen euro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden