Textielsector

ASN Bank pakt lage lonen textiel aan

De kleding- en textielsector kent vele schakels. Beeld anp
De kleding- en textielsector kent vele schakels.Beeld anp

Alle productiemedewerkers in de textiel- en kledingsector moeten in 2030 een leefbaar loon krijgen. ASN Bank gaat dat als eis stellen aan de veertien grote kleding- en textielbedrijven waarin ASN-beleggingsfondsen investeren. Zo wil de bank de armoede bestrijden.

Jeroen den Blijker

De bank vindt leefbaar loon een mensenrecht maar constateert dat de praktijk in de textiel- en kledingbranche op dat punt te wensen over laat. Een leefbaar loon moet genoeg zijn om een werknemer én zijn gezin in de basisbehoeften voorzien: kleding, voeding, huisvesting, onderwijs en zorg, plus tien procent voor onvoorziene kosten of sparen. Van de veertien bedrijven waarin de bank nu belegt, voldoet geen enkele bank aan dat criterium, zo blijkt uit het onderzoek dat het Impact Centre van de Erasmusuniversiteit in opdracht van ASN uitvoerde.

Bedrijven betalen vaak het wettelijk vastgesteld minimumloon of het gemiddelde loon in de sector. ASN Bank investeert onder andere in bekende merken als H&M, Puma, Adidas, Esprit, Nike, Asics maar ook in het minder bekende Finse Amer Sports (merken als Atomic, Salomon en Wilson) en het Braziliaanse Lojas Renner. Vooral de laatste twee hebben nauwelijks een visie, ambitie of beleid om leefbaar loon in te voren, blijkt uit het onderzoek. H&M, Puma en Adidas lijken aardig op weg, maar zijn er zeker nog niet.

Vele schakels

De eis voor het leefbaar loon moet nadrukkelijk ook gelden voor de productiemedewerkers van de directe toeleveranciers van de bedrijven waarin ASN Bank investeert. Dat is belangrijk omdat de kleding- en textielsector vele schakels kent en veel verschillende productielocaties. Lang niet alle merken maken alles zelf. Het onderzoek van Impact Centre beperkt zich nu tot 25 lagelonenlanden, in Azië, Midden- en Zuid-Amerika maar ook landen als Egypte en Marokko.

De bank denkt dat 2030 voldoende tijd biedt om met de bedrijven in gesprek te gaan en het leefbaar loon in te voeren. "Dat is realistisch én ambitieus", zegt woordvoerster Britt Enthoven. "Het lijkt nog heel ver weg, maar het gaat om om grote veranderingen in een wereldwijde productiesector." De bank kondigde eerder aan dat al haar financieringen en beleggingen in 2030 klimaatneutraal moeten zijn.

Projectleider Peter Ras van de Eerlijke Bankwijzer is enthousiast over de stap van ASN Bank en spreekt over 'echt een grote omslag' in het investeringsbeleid van Nederlandse banken. De Eerlijke Bankwijzer constateerde eerder dit jaar dat leefbaar loon voor veel bedrijven waarin Nederlandse banken en beleggingsfondsen geld steken, geen issue is. "Dat geldt voor de elektronica, maar zeker ook voor de kledingsector."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden