ASN Bank pakt lage lonen in textiel aan

Leefbaar loon | In 2030 moeten werknemers van textielbedrijven waarin ASN Bank investeert, redelijk betaald krijgen.

JEROEN DEN BLIJKER en REDACTIE DUURZAAMHEID&NATUUR

Alle productiemedewerkers in de textiel- en kledingsector moeten in 2030 een leefbaar loon krijgen. ASN Bank gaat dat als eis stellen aan de veertien grote kleding- en textielbedrijven waarin ASN-beleggingsfondsen investeren. Zo wil de bank armoede bestrijden.

De bank vindt leefbaar loon een mensenrecht, maar constateert dat de praktijk in de textiel- en kledingbranche op dat punt te wensen over laat. Een leefbaar loon moet genoeg zijn om een werknemer én zijn gezin in basisbehoeften te voorzien: kleding, voeding, huisvesting, onderwijs en zorg, plus tien procent voor onvoorziene kosten of sparen. Van de veertien bedrijven waarin de bank nu belegt, voldoet er nu niet één aan dat criterium, zo blijkt uit het onderzoek dat het Impact Centre van de Erasmus Universiteit in opdracht van ASN uitvoerde.

Bedrijven betalen vaak het wettelijk vastgesteld minimumloon of het gemiddelde loon in de sector. ASN Bank investeert onder andere in bekende merken als H&M, Puma, Adidas, Esprit, Nike, Asics maar ook in het minder bekende Finse Amer Sports (merken als Atomic, Salomon en Wilson) en het Braziliaanse Lojas Renner. Vooral de laatste twee hebben nauwelijks een visie, ambitie of beleid om leefbaar loon in te voren, blijkt uit het onderzoek. H&M, Puma en Adidas lijken aardig op weg, maar zijn er zeker nog niet.

De eis voor het leefbaar loon moet nadrukkelijk ook gelden voor de productiemedewerkers van de directe toeleveranciers van de bedrijven waarin ASN Bank investeert. Dat is belangrijk, omdat de kleding- en textielsector vele schakels kent en veel verschillende productielocaties. Lang niet alle merken maken alles zelf. Het onderzoek van Impact Centre beperkt zich nu tot 25 lagelonenlanden in Azië, Midden- en Zuid-Amerika en elders.

De bank denkt dat er tot 2030 voldoende tijd is om met de bedrijven in gesprek te gaan en het leefbaar loon in te voeren. "Dat is realistisch én ambitieus", zegt woordvoerster Britt Enthoven. "Het lijkt nog heel ver weg, maar het gaat om grote veranderingen in een wereldwijde productiesector." De bank kondigde eerder aan dat al haar financieringen en beleggingen in 2030 klimaatneutraal moeten zijn.

Projectleider Peter Ras van de Eerlijke Bankwijzer is enthousiast over de stap van ASN Bank en spreekt over 'echt een grote omslag' in het investeringsbeleid van Nederlandse banken. De Eerlijke Bankwijzer constateerde eerder dit jaar dat leefbaar loon voor veel bedrijven waarin Nederlandse banken en beleggingsfondsen geld steken, geen issue is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden