ASML verkoopt machines duur

Chipmachinefabrikant heeft goed kwartaal

KOOS SCHWARTZ

ASML, met afstand de grootste producent van grote machines die computerchips maken, heeft een sterk tweede kwartaal achter de rug. Het hightech-bedrijf uit Veldhoven verkocht minder machines dan in vorige kwartalen, maar de gemiddelde prijs waarvoor die apparaten de deur uitging was veel hoger.

ASML verkocht van april tot en met juni 27 nieuwe en vier gebruikte machines. In het eerste kwartaal waren dat er veertig en in het laatste kwartaal van 2013 waren dat er 56. Gemiddeld kostten die 31 machines 40,1 miljoen euro per stuk. In de twee voorgaande kwartalen lag de gemiddelde verkoopprijs rond de 25 miljoen euro.

De 31 machines leverden de hofleverancier van grote chipfabrikanten als Samsung, TSMC en Intel ruim 1,2 miljard euro aan omzet op. ASML haalde ook nog 400 miljoen euro binnen met het verlenen van allerhande diensten. Daarmee was dit kwartaal, wat omzet betreft, een van de beste uit de geschiedenis van het bedrijf. Ook de nettowinst (399 miljoen euro) en de winstmarges die ASML op zijn machines boekte, waren historisch gezien hoog.

Topman Peter Wennink verwacht dat de omzet in de tweede helft van dit jaar wat lager uitvalt dan de 3 miljard euro uit de eerste helft. Een aantal chipfabrikanten aarzelt met investeren. Wennink gelooft dat de aarzelaars in 2015 toch machines bij ASML bestellen. De jaaromzet komt dan uit op 5,6 miljard euro, een evenaring van het record uit 2011. In dat jaar was het Amerikaanse bedrijf Cymer echter nog een zelfstandige toeleverancier. Sinds vorig jaar is Cymer onderdeel van ASML.

Opvallend was dat ASML veel machines verkocht in de Verenigde Staten. Vorig jaar kwam bijna 80 procent van de omzet uit Taiwan, Zuid-Korea en China. Het afgelopen kwartaal kwam bijna de helft van de omzet uit de verkoop van machines uit de VS. ASML's belangrijkste klant daar is Intel. Intel verwacht dat de verkoop van personal computers fors zal stijgen (zie kader).

Volgens Wennink verloopt de ontwikkeling van de nieuwste generatie chipmachines voorspoedig. ASML werkt aan een techniek (EUV) waardoor machines nog sneller nog meer (kleinere) chips kunnen maken. ASML verkoopt dit jaar vijf EUV-machines, drie minder dan gedacht. Wennink zei gisteren dat die klanten nog wachten met hun aanschaf totdat de techniek verder uitontwikkeld is. Sommige analisten zien dat als een tegenvaller. ASML spendeerde in het tweede kwartaal van dit jaar 260 miljoen euro aan onderzoek. Het gros daarvan is gestoken in de EUV-technologie, waar ASML al jaren aan werkt.

Het aantal banen bij ASML groeit nog steeds. Eind vorig jaar werkten er iets meer dan 13.000 mensen. Eind juni waren dat er 13.600. Ruim de helft werkt in Nederland. Bij toeleveranciers in Nederland en Duitsland werken nog eens 20.000 tot 25.000 mensen.

undefined

Intel is optimistisch over vervanging pc's

Goed nieuws voor ASML? Intel, een van de belangrijkste klanten én aandeelhouder van ASML, heeft in het tweede kwartaal een recordaantal chips verkocht, vooral door de stijgende verkopen van pc's voor de zakelijke markt. Intel is optimistisch over de nabije toekomst: "De wereld telt 600 miljoen pc's van minstens vier jaar oud die binnenkort aan vervanging toe zijn", zei Intel-topman Brian Krzanich gisteren.

Jarenlang hield Intel de computerwereld in een 'Intel Inside-houdgreep'. Bijna elke pc had een Pentium- of Core-sticker op de buitenkant. De grootste chipfabrikant ter wereld levert nog steeds 90 procent van alle chips voor pc's, maar het miste de boot bij de kleine apparaten als tablets en smartphones. Die draaien bijna allemaal op energiezuinige chips die het Britse ARM ontwerpt en die Aziatische fabrikanten als TSMC en Samsung produceren.

Herstel van de pc-markt komt voor Intel als geroepen. Die markt was sinds de lancering van de iPad van Apple in 2010 met 12 procent gekrompen. Naar verwachting komen de verkopen van Intel dit jaar 5 procent hoger uit dan vorig jaar. Krzanich: "We zien duidelijke signalen dat veel bedrijven na lang wachten hun computers vervangen." Dat Microsoft het oude besturingssysteem Windows XP niet langer ondersteunt, kan een belangrijke reden zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden