ASML verhoogt omzetverwachting

null Beeld anp
Beeld anp

ASML denkt dit jaar een hogere omzet te realiseren dan eerder werd voorspeld. Dat liet de chipmachinefabrikant woensdag weten bij de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal.

Redactie

ASML gaat nu uit van een omzet van 5 miljard euro in 2013. Dat zou circa 300 miljoen euro meer zijn dan in 2012, terwijl eerder voor dit jaar een stabilisering van de opbrengsten werd voorspeld. De prognose houdt nog geen rekening met de omzet van de onlangs aangekochte lichtbronleverancier Cymer. Die draagt dit jaar naar verwachting 180 miljoen euro bij aan de opbrengsten van ASML.

ASML boekte vorig kwartaal een omzet van 1,16 miljard euro, zonder Cymer. Dat is een fractie minder dan een jaar eerder, maar meer dan het bedrag van 1,1 miljard euro dat het bedrijf eerder voorspelde. De nettowinst kwam in het tweede kwartaal uit op 239 miljoen euro, tegen 292 miljoen euro vorig jaar. ASML verwacht in het huidige kwartaal uit te komen op een omzet van 1,3 miljard euro.

Bestuursvoorzitter Peter Wennink sprak in een toelichting van een 'goed kwartaal'. Daarin ontving ASML voor iets meer dan 1 miljard euro aan orders en verkocht het 34 nieuwe machines. Volgens Wennink trok vooral de vraag uit de markt voor geheugenchips aan. 'Daar is sprake van ondercapaciteit na de slechte ontwikkelingen van vorig jaar', stelde hij. Wennink verwacht dat de vraag uit die markt ook volgend jaar aanhoudt, maar wilde nog niet voorspellen wat dit betekent voor de resultaten van ASML in 2014.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden