ASML stuwt omzet nog verder op

Chipmachinebouwer versterkt toppositie

KOOS SCHWARTZ

Chipmachinefabrikant ASML heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar zijn hoogste kwartaalomzet ooit gehaald: 1,8 miljard euro. Het high-techbedrijf uit Veldhoven-Zuid verkocht 56 machines ter waarde van 1,4 miljard euro en haalde ook nog 407 miljoen aan omzet binnen met dienstverlening.

Over het hele jaar haalde het bedrijf een nettowinst van iets meer dan 1 miljard euro. Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat ASML de grens van 1 miljard euro winst overschrijdt. De vraag naar de machines van ASML komt onder meer van bedrijven die chips maken voor smartphones en tablets.

Bij de presentatie van de jaarcijfers van de voormalige Philips-dochter ging het gisteren vooral om de vraag hoe het staat met de ontwikkeling van de nieuwste generatie chipmachines. ASML werkt aan een techniek waardoor machines nog sneller nog meer (kleinere) chips kunnen maken. Volgens topman Peter Wennink verloopt die ontwikkeling voorspoedig en hij wist beleggers daarvan te overtuigen, gezien de koerssprong van 7 procent die het aandeel ASML gisteren maakte. Een aantal analisten toonde zich overigens wat sceptisch over de gemaakte vooruitgang.

ASML is met afstand de grootste producent van grote chipmachines ter wereld. Tien jaar geleden duelleerde het nog met de Japanse bedrijven Canon en Nikon om die positie. Vooral dankzij een aantal vindingen en door verbeterde software verkreeg het bedrijf een technologische voorsprong en anno 2014 heeft ASML ongeveer 80 procent van de markt voor grote chipmachines in handen. De sterke positie van het bedrijf is af te zien aan de winstmarges die het op zijn machines maakt: die zijn hoog.

ASML is huisleverancier van de grootste chipmakers Samsung, Intel en TSMC. Die hebben in 2012 alle drie een belang genomen in ASML en betalen mee aan de ontwikkeling van de nieuwste generatie machines. ASML levert ook aan een paar grote fabrikanten die chips op bestelling maken. Van die bedrijven maakt onder meer Apple gebruik. Geen smartphone of tablet of hij bevat chips die gemaakt zijn met de machines van ASML. De (chip)wereld is nogal afhankelijk van het Brabantse bedrijf.

De ontwikkeling van de nieuwste generatie machines is wel duur. Een groot deel van de 882 miljoen euro die ASML vorig jaar aan research besteedde, ging eraan op. Om die ontwikkeling te bespoedigen, kocht ASML vorig jaar zijn Amerikaanse toeleverancier Cymer voor bijna 2 miljard euro. Die aankoop zorgde voor extra omzet in 2013 maar drukte, vooral om boekhoudkundige redenen, de jaarwinst: met 139 miljoen euro. Ook de hoge investeringen drukten de winst die desalniettemin op 1,01 miljard euro uitkwam.

ASML is inmiddels ook van grote betekenis voor de Nederlandse economie. Het werknemersbestand is, ook door de aankoop van Cymer, in tien jaar tijd meer dan verdubbeld naar ruim 13.000: zo'n 7000 mensen werken in Nederland voor het bedrijf. Ze vertegenwoordigen 85 verschillende nationaliteiten.

Bij diverse toeleveranciers in Nederland en Duitsland werken 20.000 tot 25.000 mensen - dan is de bakker die incidenteel taart levert op het hoofdkantoor niet meegerekend. Belangrijke toeleveranciers zijn het Duitse Carl Zeiss (lenzen) en de Nederlandse firma's Neways, VDL, Philips Innovation Services en Prodrive.

De klanten van ASML zitten vooral in Azië. Van de 3,9 miljard die ASML vorig jaar met de verkoop van machines binnenhaalde, kwam 45 procent uit Taiwan, 25 procent uit Zuid-Korea 9 procent uit China. De VS waren goed voor 11 procent. Slechts 3 procent van die omzet kwam uit Europa.

Voor aandeelhouders is ASML een mooie belegging. Tien jaar geleden, ASML had toen drie jaar op rij verlies geleden, stond de koers op 15,72 euro. Bedrijf en koers veerden daarna op, tot de crisis in 2008 toesloeg. De koers stond toen in de herfst even op 10,70 euro. Dankzij de vraag naar chips voor smartphones en tablets herstelden de resultaten van ASML zich razendsnel. Gisteren stond er 67,51 euro op de beursborden en dan betaalt ASML tegenwoordig ook nog dividend uit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden