ASML pakt tekort technici zelf aan

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

ASML stelt studiebeurzen beschikbaar waarmee studenten na afronding van hun bachelor ook een master kunnen volgen. Daarmee wil de chipbouwer het tekort aan hoogopgeleide technici tegengaan. "We hebben die masterstudenten nodig, al is dit slechts een druppel op de gloeiende plaat", zei topman Peter Wennink van ASML gisteren tijdens een interview met studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Uit onderzoek van ASML blijkt dat een derde van de studenten na de bachelorfase afhaakt vanwege oplopende studiekosten. Daarom stelt ASML beurzen van vijfduizend euro per student per jaar beschikbaar. Daarmee kunnen circa 250 studenten aan de technische universiteiten doorstromen naar een 2-jarige masteropleiding. En we hebben een internationaal programma waarbij we opleiding en verblijfskosten betalen. Dat komt neer op 20.000 euro per student."

ASML nam vorig jaar duizend mensen aan van wie het merendeel uit het buitenland kwam. Volgens Wennink was dat noodgedwongen. "We vissen de vijvers leeg. Dat is een trend. In Nederland studeren per jaar niet meer dan 800 tot 850 wis- en natuurkundigen en elektrotechnici af, van wie minder dan de helft kiest voor een carrière in de industrie. Zo'n 60 procent gaat de consultancy, logistiek of het onderwijs in. En er zijn ook nog andere bedrijven, zoals Philips, die ook hoogopgeleide technici willen hebben."

Bij ASML in Veldhoven lopen volgens Wennink 84 nationaliteiten rond. "We halen ze overal vandaan. Uit Spanje, Italië, Duitsland, Oostenrijk, de VS, China en Zuid-Korea." Hoewel goede technici ook in het buitenland te vinden zijn, wil ASML ook Nederlands talent blijven binnenhalen. "Nederlandse studenten hebben een groot voordeel: ze hebben een grotere loyaliteit, willen hier graag blijven wonen en werken", zegt Wennink. "En als je kennisintensief bent, wil je mensen toch graag voor langere tijd vasthouden. Voordat je iets bij ons kunt, ben je snel twee tot drie jaar verder."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden