ASML maakt nog snellere chipmachines

Bedrijf uit Veldhoven loopt met nieuwe EUV-technologie uit op de concurrentie

KOOS SCHWARTZ

ASML, verreweg de belangrijkste producent van grote machines die computerchips maken, boekt vooruitgang bij de ontwikkeling van een nieuwe generatie chipmachines. Het bedrijf uit Veldhoven zal in 2015 waarschijnlijk zes (en misschien meer) van die nieuwe machines verschepen en nog drie bestaande machines opwaarderen.

ASML werkt al jaren en spendeert kapitalen aan de nieuwe technologie (EUV: extreem ultraviolet) voor machines waarmee chipfabrikanten nog sneller nog kleinere en krachtiger chips kunnen maken dan nu. Met de nieuwe technologie kan het bedrijf zijn technologische voorsprong op zijn 'concurrenten' verder vergroten.

ASML had ooit Canon en Nikon als directe rivalen, maar heeft inmiddels circa 80 procent van de markt voor grote chipmachines in handen. De belangrijkste klanten zijn Intel, Samsung en TSMC. Die drie grote chipfabrikanten hebben elk een belang in ASML en betalen mee aan de ontwikkeling van de nieuwe technologie. ASML gaf het afgelopen kwartaal 260 miljoen euro uit aan onderzoek en ontwikkeling - een groot deel daarvan gaat naar de EUV-technologie.

De vooruitgang werd gisteren gemeld door bestuursvoorzitter Peter Wekking bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. Terwijl de eerste EUV-machines al zijn verkocht, werkt het bedrijf aan verdere verbetering. Hoe belangrijk de ontwikkelingen op EUV-gebied zijn, bleek eind juli. Nadat bekend was dat een EUV-machine meer produceerde dan ASML had voorspeld, steeg de koers van het aandeel ASML in één klap met 14 procent.

ASML verkocht in het derde kwartaal van dit jaar 24 nieuwe en zes tweedehands machines. Dat leverde 884 miljoen euro aan omzet op. Het bedrijf haalde ook nog 437 miljoen binnen met het verlenen van allerhande diensten. Met een aandeel van 33 procent in de totale omzet van 1,3 miljard euro is die dienstverlening voor ASML belangrijker dan ooit tevoren. De gemiddelde prijs van de verkochte machine bedroeg ruim 29 miljoen euro. Een EUV-machine is overigens nog veel duurder.

Wennink verwacht voor het laatste kwartaal ook een omzet van 1,3 miljard. Daarmee zou de jaaromzet uitkomen op circa 5,6 miljard euro, ongeveer gelijk aan die uit het recordjaar 2011. Maar in dat jaar maakte het Amerikaanse bedrijf Cymer nog geen deel uit van ASML. Die toeleverancier werd vorig jaar gekocht.

ASML's omzet kwam voor 52 procent uit Azië en voor 40 procent uit de VS, waar Intel profiteert van de stijgende verkopen van pc's. Vorig jaar haalde ASML nog 80 procent van zijn omzet uit Taiwan, China en Zuid-Korea. ASML's kwartaalwinst kwam uit op 244 miljoen euro tegen 193 miljoen een jaar eerder. Er werken 13.800 mensen bij het bedrijf (in voltijdsbanen gemeten), waarvan ruim de helft in Nederland.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden