ASML koopt nieuwe techniek in Taiwan

innovatie ASML koopt voor 2,7 miljard een Taiwanees bedrijf op. Dat laat de machines van ASML beter werken.

KOOS SCHWARTZ

ASML, fabrikant van grote machines die chips maken, heeft voor 2,75 miljard euro een Taiwanees bedrijf aangeschaft. ASML werkt al lang aan een nieuwe techniek om nog sneller nog kleinere chips te maken. Met de aankoop van het Taiwanese Hermes Microvision (HMI), hoopt ASML-bestuursvoorzitter Peter Wennink dat proces te versnellen. ASML is al jaren met afstand de grootste fabrikant van machines die chips maken. Het bedrijf uit Veldhoven heeft bijna een monopolie op dat gebied. Grote chipmakers als Intel, Samsung en TSMC zijn vaste klanten.

De techniek die ASML lang toepaste (diep ultraviolet), heeft zijn grenzen bereikt. Al vijftien jaar studeert het bedrijf daarom op een nieuwe techniek (extreem ultraviolet, EUV). ASML heeft er al miljarden euro's ingestoken en is ervan overtuigd dat EUV de techniek van de toekomst is. De eerste EUV-machines zijn al verkocht, maar werken nog niet op hun maximale capaciteit. De techniek kan nog worden verbeterd.

De aankoop van Hermes Microvision moet daarbij helpen, zei Wennink gisteren in een toelichting. Op basis van technologie die in Silicon Valley (Californië) is ontwikkeld, maakt het Taiwanese bedrijf meet- en regelapparatuur die nagaat of de machines van ASML hun werk goed en precies doen. Die machines voorzien chips van minuscule lijntjes en Hermes kan nagaan of dat adequaat gebeurt. De lijntjes hebben een omvang van 7 nanometer: een nanometer staat gelijk aan een miljoenste millimeter. Met hulp van Hermes' apparatuur kan ASML zijn machines beter laten werken. Hermes en ASML werkten al samen.

Hermes werkt ook voor andere bedrijven, waaronder Intel, Samsung en TSMC. Hermes is op zijn terrein, het meten en monitoren van (productieprocessen van) chips, een van de grootste ter wereld. ASML verwacht dat de vraag naar diensten, zoals Hermes die levert, sterk zal groeien. ASML schat de omvang van die markt nu op 700 miljoen euro. In 2020 zal dat 2,3 miljard zijn.

Hermes had vorig jaar een omzet van 182 miljoen euro, ASML van 6,2 miljard. Afgezet tegen die omzet is het Taiwanese bedrijf zeer winstgevend: netto hield het 64 miljoen euro over aan 2015. In 2014 waren de omzet en vooral de winst overigens beduidend hoger. ASML betaalt de 2,7 miljard euro deels in cash, deels met een lening en voor een klein deel door de uitgifte van nieuwe aandelen. Twee jaar geleden kocht ASML een ander bedrijf, het Amerikaanse Cymer, om de ontwikkeling van de EUV-technologie te versnellen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden