ASML koopt Amerikaanse toeleverancier voor 2 miljard

Chipmachinefabrikant tast diep in de buidel om vaart te houden in techniek met ultraviolet licht

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML neemt het Amerikaanse bedrijf Cymer over voor bijna 2 miljard euro in contanten en aandelen. Cymer is voor ASML een belangrijke toeleverancier op het gebied van extreem ultraviolet licht (EUV). Die techniek wil ASML gebruiken voor de ontwikkeling van de nieuwste machines waarmee chips worden gemaakt, die nog sneller en zuiniger moeten werken.

De overname is vooral bedoeld om de voortgang van EUV-technologie te versnellen, zo stelt financieel directeur Peter Wennink van ASML. "We hebben wat last gehad van vertragingen bij onze EUV-technologie. Dat is voornamelijk te wijten aan vertragingen bij Cymer." Volgens Wennink kan door de overname zowel in de toelevering aan ASML als op het gebied van onderzoek en ontwikkeling efficiënter worden gewerkt.

Met de bekendmaking van de overname bracht ASML gisteren ook de cijfers over het derde kwartaal van dit jaar naar buiten. De omzet bleef met 1,23 miljard euro vrijwel gelijk aan die in het tweede kwartaal, maar de nettowinst daalde licht: van 292 miljoen euro naar 275 miljoen euro. ASML bevestigde de verwachting van beleggers dat het aantal nieuwe orders voor chipmachines onder druk staat. Een dag eerder bleek al uit cijfers van chipfabrikant Intel dat de vraag naar nieuwe computers, en dus nieuwe chips, onder druk blijft staan. Tegelijkertijd blijft de vraag naar chips voor de productie van tablets en smartphones relatief sterk.

Analisten toonden zich verrast door de overname van ASML, dat flink in de buidel moet tasten. Het bedrijf uit Veldhoven biedt een premie van 60 procent boven de gemiddelde aandelenprijs van Cymer in de afgelopen dertig dagen. "Cymer was al niet goedkoop. Ze kopen het echt op de top. Ik snap ook niet helemaal waarom ze van hun strategie afstappen waarbij ze intensief samenwerken met hun leveranciers, maar de risico's buiten het bedrijf houden", aldus Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Eerder dit jaar sloot ASML overeenkomsten met zijn belangrijkste klanten, Intel, Samsung en TSMC. Die drie bedrijven investeren miljarden in ASML om ervoor te zorgen dat op langere termijn steeds snellere en zuinigere chips op de markt blijven komen. Marcel Achterberg, analist bij Petercam, vermoedt dat druk vanuit Intel tot de overname heeft geleid: "Zij hebben er veel belang bij dat er vaart zit in EUV".

Beleggers reageerden niet positief op de overname, en vrezen de zwakke vooruitzichten voor de chipmarkt de komende tijd. In de AEX verloor het aandeel ASML ruim 5 procent.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden