ASML in uniek project chipproductie

VELDHOVEN - ASM Lithography, de Nederlandse fabrikant van apparatuur waarmee computerchips worden gemaakt, is gevraagd mee te doen in een Amerikaans consortium dat een nieuwe techniek voor de chipproductie ontwikkelt. Intel, 's werelds grootste chipfabrikant, heeft er bij de Amerikaanse overheid op aangedrongen ASML daar snel toestemming voor te geven.

Van onze redactie economie

Die toestemming is nodig omdat de technologie in eerste instantie is ontwikkeld voor het Amerikaanse ministerie van defensie, aldus een woordvoerder van ASML. H

Het zal nog vele jaren kunnen duren voordat er chips op basis van de nieuwe techniek gemaakt gaan worden, waarschuwt ASML. “Het is nog niet eens zeker dat dit de nieuwe standaard zal zijn. In Europa zijn we bijvoorbeeld betrokken bij de ontwikkeling van een andere techniek. Maar met een grote fabrikant als Intel als leider van het consortium, is dit natuurlijk wel een van de grote kanshebbers.”

Als ASML wordt toegelaten, zal het de enige niet-Amerikaanse deelnemer zijn in de groep, die verder vooral bestaat uit de chipfabrikanten Motorola en AMD, twee defensie-laboratoria en twee kleine concurrenten van ASML. Het consortium werkt aan een techniek om plakken silicium te belichten met licht van zeer korte golflengte: extreem ultraviolet licht (EUV). Momenteel past ASML diep ultraviolet toe. Als eerste ter wereld levert ASML sinds kort een machine die daarmee voor onderzoeksdoeleinden structuren kan maken van 0,06 micron, “de lengte die een menselijk haar in een minuut groeit”. Momenteel is 0,18 micro de standaard voor de productie van geavanceerde chips. “Daar zijn de nieuwe machines ook in eerste instantie voor bedoeld. Maar we denken er dus nog vele jaren mee vooruit te kunnen”, aldus de zegsman van ASML.

De Nederlandse fabrikant van wafer steppers, die voor bijna een kwart in handen is van Philips - de grootste chipfabrikant van Europa -, heeft wereldwijd niet veel concurrenten. Het Japanse Nikon is met een marktaandeel van 44 procent veruit de grootste. Vorig jaar verdrong ASML Canon vande tweede plaats, met een marktaandeel van 25 procent tegen 22 voor de Japanse concurrent. De twee Amerikaanse fabrikanten komen niet verder dan 5,5 en 3,5 procent marktaandeel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden