ASML heeft geen overnamekandidaten op het oog

(Novum/Betten) - ASML heeft op dit moment geen overnamekandidaten op het oog. Dat zei financieel directeur Peter Wennink donderdag tijdens een toelichting op de kapitaaluitkering aan aandeelhouders.

Eind 2006 deed ASML voor het laatst een overname door het Amerikaanse bedrijf Brion Technologies te kopen voor USD 270 miljoen in contanten. Daarvoor had ASML meer dan zes jaar geen acquisitie gepleegd.

Voorbeurs maakte de producent van lithografiemachines uit Veldhoven bekend dat het voor september een bonus van EUR 960 miljoen wil uitkeren aan aandeelhouders, overeenkomstig EUR 2,04 per aandeel. Van dit bedrag wordt EUR 500 miljoen gefinancierd door de uitgifte van een obligatie. De overige EUR 460 miljoen komt uit de kas van ASML.

Aan het eind van het eerste kwartaal van 2007 had ASML bijna EUR 1,5 miljard in kas, meldde Wennink verder. Eerder vandaag liet woordvoerder Van Vliet weten dat de onderneming een positieve kaspositie nastreeft van tussen de EUR 1-1,5 miljard.

Als het bedrag boven deze range dreigt uit te komen, zal de onderneming opnieuw de keuze maken tussen geld uitkeren aan aandeelhouders of inkoop van eigen aandelen. De raad van bestuur van ASML heeft toestemming van de aandeelhouders om tot eind september 2008 maximaal 30% van de uitstaande aandelen terug te kopen.

De uitkering van EUR 960 miljoen aan aandeelhouders is 'zeker een signaal dat het goed met ASML gaat', aldus de woordvoerder. Wennink wilde in de toelichting voor analisten en journalisten niet vooruitlopen op de resultaten in het tweede kwartaal. Hij verwees naar de bij de vierdekwartaalcijfers afgegeven verwachting dat ASML in 2007 een hogere omzet zal behalen dan in 2006.

Ook liet de onderneming vanochtend weten een omgekeerde aandelensplitsing door te voeren in de verhouding 8:9. Daarmee wordt het totaal aantal uitstaande aandelen verminderd met 11%, aldus ASML.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden