ASML boekt recordomzet: 5,8 miljard

Bouw én onderhoud chipmachines floreren

KOOS SCHWARTZ

Bedrijven in de Hollandsgloriepotverdorie-categorie: dat zijn de bouwers en ontwerpers van dijken en Maasvlaktes, van stormvloedkeringen en zeeweringen. Maar misschien moeten ook bedrijven die iets anders doen die hgp-status kunnen krijgen. ASML bijvoorbeeld.

Al jaren is het concern uit Veldhoven, een afsplitsing van Philips, met afstand 's werelds grootste producent van machines die chips maken. Er is in Nederland (en in veel andere landen) nauwelijks een smartphone of tablet te vinden die niet is voorzien van chips die met een ASML-machine zijn gemaakt. De grote chipfabrikanten, zoals Samsung en Intel horen tot de vaste klanten.

Afgelopen jaar verliepen de zaken voorspoedig voor het bedrijf, dat gisteren zijn cijfers over 2014 bekendmaakte. De omzet kwam uit op 5,8 miljard euro, waarmee het oude record (uit 2011) uit de boeken kon. De winst was 1,2 miljard, het op een na hoogste bedrag ooit.

ASML verkocht 116 nieuwe en 20 tweedehands-machines. In 2013 waren dat er meer (142 en 15). Maar de gemiddelde prijs waarvoor de machines de deur uitgingen, was 20 miljoen euro, tegen 15 miljoen in 2013. Het orderboek is goed gevuld.

ASML staat bekend als machinebouwer, maar verdient steeds meer met het onderhoud en verbeteren van oude machines. Vijf jaar geleden haalde het bedrijf daarmee ruim 400 miljoen euro binnen. Vorig jaar 1,6 miljard. Ongeveer 95 procent van alle machines die ASML ooit maakte, werkt nog. De eigenaren laten ze opknappen, zodat ze sneller meer chips kunnen maken. Voor ASML betekent dat meer zekerheid; mochten er slechte tijden komen (zoals in 2002/2003 en 2009), dan is het onderhoud een solide bron van inkomsten.

De kans op barre tijden is niet groot. Er zijn veel chips nodig voor de nieuwste smartphones en tablets, voor de opslag van grote databestanden en voor de onderlinge communicatie tussen allerlei apparaten. Vandaar dat ASML-topman Peter Wennink in 2020 een omzet van 10 miljard euro verwacht te halen. Dat is 72 procent meer dan in 2014. Er zijn niet veel bestuursvoorzitters van grote Nederlandse bedrijven die zo'n voorspelling aandurven.

Om die verwachting in te lossen, is het noodzakelijk dat de nieuwste generatie chipmachines aanslaat. ASML werkt aan de zogeheten EUV-technologie (Extreem ultraviolet), voor nieuwe machines die nog sneller, nog meer, nog kleinere chips produceren. De eerste exemplaren zijn al verkocht, met een aantal partijen wordt nog onderhandeld. De machines gaan per stuk zo'n 80 miljoen euro kosten.

De ontwikkeling van die nieuwe technologie kost kapitalen. Het afgelopen jaar gaf ASML voor het eerst meer dan een miljard euro uit aan research. Dat is ongeveer een kwart van alle uitgaven die ASML deed. Dat percentage is voor een groot Nederlands bedrijf uitzonderlijk hoog.

Mét ASML groeit ook de werkgelegenheid. Het bedrijf nam vorig jaar duizend mensen aan en telt nu ruim 14.000 werknemers, waarvan 2700 flexibele krachten. In Nederland werken ruim 8200 mensen voor het bedrijf. Bij toeleveranciers, waaronder Neways, VDL, Philips Innovation Services en Prodrive werken circa 25.000 mensen. ASML kocht vorig jaar voor 4,1 miljard aan producten en diensten in. 43 procent daarvan werd in Nederland gekocht, aldus de woordvoerder van het bedrijf.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden