ASML boekt 104 miljoen verlies

Een kantoor van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven. (ANP) Beeld
Een kantoor van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven. (ANP)

Chipmachinefabrikant ASML heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies geboekt van 104 miljoen euro. Dat is beter dan analisten hadden verwacht. De omzet kwam uit op 277 miljoen euro.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het concern uit Veldhoven woensdagochtend gepresenteerd heeft. ASML verwacht dat de omzet in het derde kwartaal uitkomt op ongeveer 450 miljoen euro. Die inkomsten zullen in het lopende kwartaal tot een klein verlies leiden. Eind dit jaar verwacht het technologiebedrijf quitte te spelen.

Financieel directeur Peter Wennink zei in een toelichting dat klanten zich weer melden bij ASML, maar hij ziet nog geen volledig herstel. Klanten hebben in het tweede kwartaal vijftien machines besteld bij ASML, waaronder elf nieuwe chipmachines. Met de orders is een bedrag gemoeid van 394 miljoen euro. Dat is meer dan analisten in doorsnee hadden verwacht.

„We hebben het kwartaal afgesloten met een zwakke maar beter dan verwachte omzet”, aldus ASML-topman Eric Meurice woensdag. Hij voorziet dat de omzet de komende kwartalen minimaal tussen de 400 en 500 miljoen euro ligt. ASML heeft een kwartaalomzet nodig van ongeveer 450 miljoen euro om quitte te kunnen spelen. Meurice verwacht dat zijn concern eind dit jaar uit de verliezen komt.

De chipmachinefabrikant uit Veldhoven heeft de afgelopen periode zwaar geleden onder de economische recessie. Klanten stelden hun investeringen in chipmachines uit, wat in het eerste kwartaal resulteerde in een ongekende terugval van de omzet en een nettoverlies van 117 miljoen euro.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden