ASML blijkt opnieuw zeer crisisbestendig

Fabrikanten van geheugenchips voor smartphones en tablets staan in de rij bij leverancier hightechapparaten

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Chipmachinefabrikant ASML gaat profiteren van de groeiende vraag naar geheugenchips. Vooral fabrikanten van tablets en smartphones hebben weer behoefte aan dat soort chips. Als gevolg hiervan stevent ASML dit jaar af op een omzet van ruim vijf miljard euro. Alleen in 2011 haalde het concern een hogere omzet.

ASML-topman Peter Wennink sprak de omzetverwachting gisteren uit bij de presentatie van de kwartaalcijfers van Nederlands meest vooraanstaande hightech-concern. Het afgelopen half jaar was ASML's omzet (bijna 2,1 miljard euro) nog 20 procent lager dan in de eerste helft van 2012. Maar Wennink verwacht die daling in de tweede helft van het jaar om te buigen in een stijging.

De cijfers bewijzen dat het bedrijf weinig last heeft van de crisis. In 2009 zakte de vraag naar ASML's machines in en leed het bedrijf een verlies van 150 miljoen euro. Maar de drie jaren daarna waren, gemeten in omzet en winst, de drie beste uit de geschiedenis van het bedrijf. De omzet kwam steeds (ruim) boven de 4,5 miljard euro uit en de winst boven de één miljard euro. Het bedrijf heeft zijn voormalige concurrenten, Nikon en Canon, ver achter zich gelaten.

ASML verkocht in de periode april-juni 38 machines waarmee andere bedrijven chips kunnen maken - 34 nieuwe en 4 gebruikte. Die waren samen goed voor een omzet van 916 miljoen euro, oftewel 24 miljoen euro gemiddeld per machine. Taiwan is verreweg het belangrijkste exportland voor ASML. Zo'n 45 procent van de omzet die wordt binnengehaald met nieuwe machines komt uit dat land. Daarna volgen de VS, Zuid-Korea, China en Japan.

Intel, Samsung en het Taiwanese TSMC behoren tot de grootste klanten van ASML. Zij hebben sinds vorig jaar alle drie een aandeel in het concern uit Veldhoven en betalen mee aan het onderzoek naar nieuwe technieken. ASML werkt aan de ontwikkeling van nieuwe machines die gebruikmaken van extreem ultraviolet licht (EUV). Met zulke machines is het mogelijk om chips te maken die nog sneller en zuiniger werken dan de huidige. ASML verwacht nog dit jaar drie machines te verkopen die zijn gebaseerd op die EUV-techniek.

De winstgevendheid van ASML liep wel terug. Het bedrijf verdiende het afgelopen kwartaal netto 221 miljoen, tegen 341 miljoen in het tweede kwartaal van vorig jaar. De halfjaarwinst liep met ruim een derde terug tot 414,7 miljoen. Toch oordeelden beleggers positief over de cijfers. Het aandeel ASML steeg gisteren met 2 procent naar 67,82 euro. Nooit eerder stond het aandeel zo hoog.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden