ASMI wint bijna dertien procent op Damrak

(Novum/Betten) - Op de beurs van Amsterdam staat de AEX-index vrijdagmiddag op een beperkte winst. In aanloop naar kerst blijven de omzetten laag en is de stemming rustig. Binnen de Midkap valt ASMI op met koerswinst van bijna 13%.

Rond 14.00 uur noteert de AEX-index 0,1% hoger op 438,88 en stijgt de Midkap 0,8% op 516,80. In de rest van Europa staan de beurzen verdeeld: Londen daalt 0,03%, Parijs stijgt 0,1% en de DAX wint 0,3%. Voor de euro wordt USD 1,1846 betaald, 0,2% minder dan op donderdag.

Onder de hoofdfondsen bevinden zich zeven dalers, aangevoerd door Numico (-0,7%). De onderneming heeft de financiering van de overname van EAC Nutrition afgerond door middel van een nieuwe banklening en de plaatsing van een onderhandse lening in de Verenigde Staten. De stijgers worden aangevoerd door Philips (1%), Hagemeyer (+0,8%) en Reed Elsevier (+0,7%).

Fortis wint 0,4% op EUR 26,93. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar neemt Von Essen Bankgesellschaft volledig over. De Duitse bank is gespecialiseerd in consumentenkrediet en heeft 414 mensen in dienst. De overname heeft geen wezenlijke invloed op de winst per aandeel of op de solvabiliteit in 2006.

ABN AMRO kan de overname op Banca Antonveneta afronden; de rechtbank in Milaan heeft de aandelen in Banca Antonveneta die nog in bezit waren van Banca Popolare Italiana vrijgegeven. ABN AMRO staat 0,2% hoger op EUR 22,24.

Unilever besteedt een aanzienlijk deel van haar financiële administratie uit aan IT-dienstverlener IBM, via een zogenoemd Business Process Outsourcing (BPO) traject. Het voedingsmiddelenconcern schrapt in dit kader 750 banen en voorziet significante kostenbesparingen. Het aandeel tekent een winst op van 0,1% op EUR 57,90.

In de Midkap is ASMI veruit de grootste stijger met een winst van 12,8% op EUR 13,52. Het bedrijf gaf donderdag nabeurs aan het nut van haar huidige bedrijfsstructuur te bespreken met haar aandeelhouders. Kempen & Co verhoogde daarop het advies voor het aandeel van hold naar buy.

Rodamco Europe (+1% op EUR 68,65) heeft het Amsterdamse kantoorgebouw Plaza Arena verkocht aan Eurocommerce. Volgens Rodamco Europe, dat volgend jaar waarschijnlijk aanspraak kan maken op een plaats binnen de AEX, ligt de opbrengst 'iets boven' de huidige boekwaarde.

Op de lokale markt stijgt Arcadis 3% tot EUR 26,43. De internationale advies- en ingenieursonderneming, heeft twee grensoverschrijdende waterkwaliteitsbeheerprojecten verworven met een totale omvang van EUR 2,2 miljoen.

Fornix BioSciences verliest 5,2% tot EUR 19,82. Het bedrijf staakt de activiteiten van de in 2003 opgerichte divisie Theranostics wegens 'structureel achterblijvende resultaten'. De bio-farmaceutische onderneming probeert probeert de technologie en merkrechten van Theranostics te verkopen, waarin activiteiten op het gebied van diagnostiek van infectieziekten en urologische aandoeningen waren samengevoegd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden